Berntsen Mulder Advocaten logo

Afbeelding

Berntsen Mulder header afbeelding

FAQ

Kabelschade

Is het inschakelen van een advocaat niet duurder dan bijvoorbeeld een schaderegelingsbureau?

Bij dit soort schades ligt bij de afhandeling het risico op de loer dat je wordt meegezogen in een overvloed van vragen van de kant van een verzekeraar. Juist vanwege de juridische expertise, gekoppeld aan de technische know-how bij onze specialisten, kunnen wij op veel onderwerpen (op juridische gronden) discussie vermijden, zodat een dossier snel afgewikkeld kan worden. Dit samen met het feit dat de kosten vooraf voor u inzichtelijk zijn, maakt dat een schade op korte termijn tegen minimale kosten voor u wordt afgewikkeld.

Is er een maximaal aantal dossier wat Berntsen Mulder kan behandelen?

Berntsen Mulder werkt  onder andere voor een van de grootste landelijke kabelbeheerders van Nederland. Uit dien hoofde hebben wij ervaring met het afhandelen van grote hoeveelheden schadegevallen per jaar. Daarnaast werken wij ook voor lokale kabelbeheerders die slechts incidenteel last hebben van een schade. Berntsen Mulder is derhalve ingesteld op zowel grote als kleine aantallen.

Wat is degeneratieschade?

Degeneratieschade is de schade die optreedt door de demping van het signaal in een (glasvezel)kabel als gevolg van het aanbrengen van lassen in die kabel na een schade. Aangezien een kabelbeheerder kosten heeft gemaakt voor het aanhouden van enige speling in zijn dempingsbudget, en deze ruimte vervolgens als gevolg van een schade wordt ingenomen, moeten deze kosten aan de kabelbeheerder worden vergoed. De specialisten van Berntsen Mulder hebben deze over deze schadepost inmiddels met succes enkele proefprocedures gevolgd en kunnen u informeren over deze schadepost. In de praktijk kan deze schadepost aanzienlijk oplopen.

Zijn kabel- en leidingschades binnenkort verleden tijd nu de WION in werking is getreden?

De Nederlandse ondergrond is een van de drukste ter wereld. Ook wordt er nog steeds veel gegraven. Grondroerders en kabel- en leidingbeheerders zullen dus gewild en ongewild met elkaar geconfronteerd blijven worden.

Het doel van de WION is door een goede informatieuitwisseling het aantal graafschades te verminderen. De eisen die de WION aan beide partijen stelt waren echter voor het overgrote deel ook voor deze wet al regel. De rechtspraak had in de praktijk al heldere regels geformuleerd die thans in de wet zijn opgenomen. De wet heeft (door een intensieve mediacampagne) wel gezorgd voor bewustwording bij de betrokken partijen. Zo hebben de grote partijen hun bedrijfsprocessen noodgedwongen aangepast. Of dit het gevolg is van het invoeren van de wet (en daaraan verbonden boetes?) of het feit dat de verzekeringsdekking vervalt wanneer je niet aan de eisen voldoet (op basis van de polis) is echter nog maar de vraag.

In de praktijk blijft het dus nog maar de vraag in hoeverre de WION invloed zal hebben op het aantal schades aan kabels en leidingen. Zolang de ondergrond, bijvoorbeeld door de diverse Fiber to the Home projecten, alleen maar drukker wordt is een afname van de schades niet heel waarschijnlijk.

Mijn vraag staat hier niet tussen.

Wanneer uw vraag hier niet tussen staat, kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor. Wij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 0172-494345. Of per mail. Wilt u uw vraag aan een specifieke advocaat stellen? De contactgegevens zijn hier te vinden.