Alcohol in verkeer kan spelbreker zijn in letselschadezaak

Letselschade
Blog
10 mei 2016

‘Stomdronken op fiets? 60 keer zoveel kans op ongeval’.

Met deze kop openende de krant Metro op 4 april 2016 een artikel waarin een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) werd aangehaald. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die op de fiets stappen met een bloedalcoholgehalte (BAG) van meer dan 2 gram per liter, ‘bijna zestig keer’ meer kans hebben gewond te raken bij een ongeval dan nuchtere fietsers. Een dergelijk alcoholgehalte is gelijk aan vier keer de wettelijk toegestane hoeveelheid. Dit is vergelijkbaar met twaalf glazen in twee uur. In Nederland mogen fietsers net als automobilisten een BAG van 0,5 gram per liter hebben: 1 tot 3 glazen.

Toetsing

Een toetsing van het artikel door NRC wees vervolgens uit dat het onderzoek eigenlijk te kleinschalig is om de uitkomsten volledig en zonder voorbehoud te kunnen generaliseren, maar dat je wel kunt stellen dat de kans op letsel exponentieel toeneemt bij ieder glas alcohol.

Consequenties voor een letselschadezaak

En als je dan dronken op de fiets zit en een ongeval veroorzaakt, wat zijn dan de gevolgen voor een eventuele letselschadezaak?

Eenzijdig ongeval
Bij een eenzijdig ongeval zal je je eigen schade moeten betalen voor zover deze niet onder een verzekering valt. Denk hierbij aan het eigen risico van de zorgverzekeraar van € 385,00, of reparatie-, herstel- of zelfs vervangingskosten van goederen die niet zijn verzekerd, zoals de fiets, mobiele telefoon en eventueel beschadigde kledingstukken.

Daarnaast komen medische behandelingen die niet binnen het zorgverzekeringspakket vallen ook voor eigen rekening.

Misschien wel de belangrijkste schadepost is de schade die voortvloeit uit eventuele arbeidsongeschiktheid. Stel, je hebt een 0-urencontract of je bent zelfstandig ondernemer zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dan loopt de schade snel op.

Ongevallen met twee of meer betrokken partijen
Wat nu als een andere partij betrokken is bij het ongeval en jij vindt dat deze persoon het ongeval gedeeltelijk of zelfs volledig heeft veroorzaakt? Hij of zij zal toch zeker wel jouw schade vergoeden?

Om een schadevergoeding van een ander te kunnen vorderen, moet diens aansprakelijkheid vast komen te staan. Dit wil zeggen dat die persoon, diens verzekeraar of in het uiterste geval een rechter van mening moet zijn dat de persoon met wie jij een aanrijding hebt gehad vanuit juridisch oogpunt verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval.

Spelbreker

Op dit punt kan alcoholgebruik in het verkeer een spelbreker zijn. De kans is groot dat er een discussie ontstaat over wie (voor welk gedeelte) verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval. Los van het feit dat een dergelijke discussie tijd kost en het dus langer duurt voordat jij een schadevergoeding zult krijgen, krijg je vaak maar een gedeelte van je schade vergoed. Er wordt een ‘eigen-schuld-korting’ toegepast waardoor je maar een gedeelte van jouw werkelijke schade uitbetaald krijgt.

Het gaat vaak om een verschil van vele duizenden euro’s.

Conclusie

Kortom: met een slok op moet je niet in de auto springen, maar zeker ook niet op de fiets. Zorg voor een bob of neem een taxi naar huis.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    15 maart 2024

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    Brandwonden door een kopje thee Op 15 januari 2024 sprak de rechtbank Noord-Nederland zich in […]


    Lees meer ›
    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    28 februari 2024

    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    Elektrische voertuigen (Deel IV) Dit is deel IV in de blogserie over elektrische voertuigen: Deel […]


    Lees meer ›
    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    7 februari 2024

    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    Zus moet schadevergoeding betalen na geheime crematie vader Op 22 december 2023 heeft de rechtbank […]


    Lees meer ›