Oh, Johnny toch…

Johnny Depp, de wereldberoemde acteur, gaat voor de derde keer scheiden, zo werd in mei 2016 bekend in de showbizzwereld. Echtgenote nummer 3, Amber Heard (30 jaar), heeft na een huwelijk van nog geen anderhalf jaar de scheiding aangevraagd. De reden? ‘Irreconcilable differences’, zoals ze dat in Amerika noemen.

Deze term, ‘onoverbrugbare meningsverschillen’, is in de VS de meest gebruikte rechtsgrond voor het aanvragen van een echtscheiding.

Ms. Heard heeft de rechter – naast haar verzoek tot echtscheiding – gevraagd een maandelijks bedrag aan partneralimentatie voor haar vast te stellen. Hoeveel? 44.000 dollar, netto. Amber vindt dat ze daar na een huwelijk van één jaar en vier maanden recht op heeft. Ms. Heard schijnt wel een eigen inkomen te hebben van ruim 10.000 Amerikaanse dollar netto per maand, maar was ten tijde van het huwelijk met mr. Depp inmiddels gewend geraakt om per maand 44.000 dollar uit te geven. Het leven is blijkbaar duur, in en om Hollywood…

Mr. Depp hoopt op zijn beurt op een snelle afwikkeling van de echtscheiding en heeft de rechter verzocht helemaal géén partneralimentatie vast te stellen, omdat ze maar zo kort getrouwd zijn. Wat de rechter met dit verzoek gaat doen, is nog maar zeer de vraag.

Partneralimentatie bij kort huwelijk?

In Nederland zou mr. Depp op basis van onze huidige wet, gelet op de korte duur van het huwelijk, maximaal anderhalf jaar partneralimentatie aan ms. Heard moeten betalen.
Want wanneer een huwelijk kinderloos is gebleven en korter dan vijf jaar heeft geduurd, moet iemand net zo lang partneralimentatie betalen als het huwelijk heeft geduurd.
Heeft het huwelijk langer dan vijf jaar geduurd, dan geldt een termijn van 12 jaar.

Mate van welstand

De rechter in Nederland zou Johnny Depp alleen een partneralimentatiebedrag opleggen als hij van oordeel is dat ms. Heard daar behoefte aan heeft. De behoefte aan partneralimentatie wordt in Nederland nu nog bepaald aan de hand van de gedachte dat de ontvanger de mate van welstand ten tijde van het huwelijk na het einde van het huwelijk moet kunnen voortzetten. Maar hier gaat hoogstwaarschijnlijk verandering in komen.

Nieuw wetsvoorstel partneralimentatie

Er ligt namelijk een wetsvoorstel om de huidige regeling van de partneralimentatie te moderniseren. In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om de wettelijke termijn van de partneralimentatie van 12 jaar te verkorten. Ook wordt voorgesteld afscheid te nemen van de gedachte dat de ‘onderhoudsgerechtigde’ (de ontvanger) de mate van welstand ten tijde van het huwelijk na het huwelijk moet kunnen voortzetten.

Redenen van wijziging

Hier zijn verschillende redenen voor. Het is al lang niet meer zo dat de vrouw stopt met werken als er kinderen komen. Daarnaast zijn vrouwen beter opgeleid, duren huwelijken korter en wordt de zorg voor kinderen meer gedeeld.

Het wetsvoorstel houdt concreet het volgende in:

  • Wie minder dan 3 jaar is getrouwd, hoeft geen partneralimentatie te betalen
  • Wie tussen de 3 en 15 jaar is getrouwd, betaalt voor een periode van de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie, met een maximum van 5 jaar (nu is dat nog 12 jaar)
  • Wie langer dan 15 jaar is getrouwd, moet maximaal 10 jaar betalen

Uitzondering

Er is één belangrijke uitzondering. De verplichting om alimentatie te betalen kan blijven bestaan als er kinderen jonger dan 12 jaar in het spel zijn en de zorg voor de kinderen niet evenwichtig tussen de ouders is verdeeld.

Aantoonbaar inkomensverlies

Verder wordt voorgesteld om de behoefte aan partneralimentatie te beoordelen aan de hand van de vraag of er tijdens het huwelijk aantoonbaar inkomensverlies is geleden, bijvoorbeeld als één van de echtelieden is gestopt met werken om bij de kinderen te kunnen zijn.
Wanneer en in hoeverre dit wetsvoorstel zal ingaan, is nog niet duidelijk.

Gemeenschap van goederen

In ieder geval zal Johnny Depp niet geholpen zijn met dit wetsvoorstel. Maar of de rechter in de Amerikaanse staat Californië zal vaststellen dat ms. Heard na nog geen anderhalf jaar huwelijk het recht heeft om 44.000 dollar per maand te krijgen (dit zou volgens ms. Heard de mate van welstand zijn geweest tijdens het huwelijk), valt ook te betwijfelen. Het worden in ieder geval spannende tijden voor mr. Depp. Temeer nu ook de kans bestaat dat hij de helft van zijn vermogen van maar liefst 400 miljoen dollar aan ms. Heard kwijt raakt. Ze waren namelijk in gemeenschap van goederen gehuwd…

Advies

Tja, het beste advies dat ik mr. Depp kan geven, is om het maar bij deze drie huwelijken te laten. Mocht hij toch een vierde huwelijk ambiëren, dan in ieder geval geen huwelijk in gemeenschap van goederen!

UPDATE 17 augustus 2016: blijkbaar is de scheiding tussen mevrouw Heard en meneer Depp afgerond. Johnny betaalt 6 miljoen euro aan Amber. Dat meldt het AD op basis van een Amerikaanse showbizz-website.

Wilt u meer weten over het nieuwe wetsvoorstel partneralimentatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, via tel. 0172-427195 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Stappenplan echtscheiding

    13 september 2023

    Stappenplan echtscheiding

    We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


    Lees meer ›
    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    14 februari 2023

    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


    Lees meer ›
    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    9 september 2022

    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


    Lees meer ›