De 7-8-8-regel voor werkgevers: kent u hem al? Drie voordelen op rij

Arbeidsrecht werkgever
Blog
20 januari 2015

De meeste werkgevers bieden hun nieuwe werknemers niet direct een vast contract aan. Vaak sluiten ze eerst een tijdelijk contract, dat eventueel wordt verlengd. De nieuwe werknemer moet zich eerst nog maar bewijzen.

Nu de nieuwe Wet Werk en Zekerheid op 1 januari 2015 in werking is getreden, gaan veel werkgevers de 7-8-8-regel gebruiken. Welke regel, hoor ik u denken? De 7-8-8-regel. Daarbij krijgt de werknemer eerst een contract voor 7 maanden aangeboden. Bevalt de samenwerking, dan wordt een tweede en derde contract voor de duur van 8 maanden aangeboden. 7+8+8 dus.

Waarom kiezen zoveel werkgevers voor deze constructie? Omdat de 7-8-8-regel drie grote voordelen heeft. Ik zet ze even voor u op een rij:

Voordeel 1: uitstel van vast contract

Heeft de werknemer de drie contracten van 7, 8 en 8 maanden doorlopen, dan zijn er in totaal 23 maanden verstreken. Dat komt goed uit, want op basis van de Wet Werk en Zekerheid de werknemer na 24 maanden een vast contract aangeboden krijgen. De 7-8-8-regel zorgt er dus voor dat werkgevers een vast contract voor nieuwe werknemers zo lang mogelijk kunnen uitstellen. Extra bedenktijd, dus.

Voordeel 2: geen transitievergoeding

Het tweede voordeel is dat werkgevers de werknemer na afloop van de drie contracten geen transitievergoeding hoeven te betalen. De Wet Werk en Zekerheid bepaalt namelijk dat iemand een vergoeding moet krijgen als de samenwerking na twee jaar of langer wordt beëindigd. En met 23 maanden zit je daar net niet aan. De 7-8-8-regel zorgt er dus voor dat de werknemer zo lang mogelijk in dienst kan blijven, zonder dat zijn werkgever na afloop van de samenwerking een transitievergoeding moet betalen.

Voordeel 3: proeftijdbeding

Ten slotte is een belangrijk voordeel van de 7-8-8-regel dat werkgevers in het eerste contract een proeftijdbeding kunnen aangaan. Zo’n proeftijd is in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid verboden, maar alleen voor tijdelijke contracten van zes maanden of korter. Bij zeven maanden geldt deze regel dus niet.
Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kan een werkgever de eerste maand gebruiken om het functioneren van een nieuwe werknemer te beoordelen. Functioneert de werknemer niet, dan kan de arbeidsovereenkomst per direct en zonder ontslagvergunning worden beëindigd.

Conclusie

De 7-8-8-regel biedt grote voordelen onder de Wet Werk en Zekerheid. Werkgevers die deze regel hanteren, maken optimaal gebruik van de mogelijkheden die deze nieuwe wet biedt. Hoewel de Wet Werk en Zekerheid als doel heeft werknemers met een tijdelijk contract meer rechtsbescherming te geven, kunnen werkgevers met de 7-8-8-regel toch een zekere mate van flexibiliteit behouden.

Tot slot

Heeft u als werkgever te maken met een dergelijke situatie? Vraagt u zich af of en hoe u actie moet ondernemen? Neem dan vooral even vrijblijvend contact op door te bellen met tel. 0172-427194 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Ontslag op staande voet terecht?

    8 maart 2024

    Ontslag op staande voet terecht?

    Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


    Lees meer ›
    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›