Hoe krijg ik geld van mijn buitenlandse debiteur? Lees dit stappenplan.

Ondernemingsrecht
Blog
25 mei 2016

Debiteuren moeten betalen, ook over de grens. En het Europees Betalingsbevel biedt opties.

Pacta Sunt Servanda. Dat is één van de grondbeginselen van ons recht. Het betekent zoveel als ‘belofte maakt schuld’ of ‘afspraak is afspraak’. Wie een afspraak maakt, moet zich daaraan houden.

Dat gebeurt niet altijd. Een ondernemer krijgt vroeg of laat met wanbetalers te maken. Een niet-betalende debiteur in Nederland is al erg genoeg. Maar een debiteur in het buitenland zorgt vaak al helemaal voor kopzorgen. Procedures zijn vaak duur en u bent als ondernemer niet bekend met het buitenlandse recht.

Europees Betalingsbevel

Veel ondernemers boeken daarom een buitenlandse debiteur al snel af. Maar dat is niet meer nodig. De Europese Commissie heeft ondernemers die met dit probleem kampen gelukkig een hulpmiddel geboden: het Europees Betalingsbevel. Door deze sterk vereenvoudigde procedure kunt u als ondernemer in heel de EU voor een schijntje van de normaal gerekende kosten vorderingen incasseren. Het werkt als volgt:

  1. U download via de site van de Europese Commissie de formulieren.
  2. U vult de formulieren in.
  3. U stuurt de ingevulde formulieren per post aan de bevoegde rechter. Dit is vaak een vaste rechter in het land waar uw debiteur is gevestigd. Welke rechtbank dit is, vindt u op de site van de Europese Commissie of op de website van de rechtspraak in het betreffende land.
  4. De rechter roept zelf uw debiteur op.
  5. Uw debiteur moet binnen een maand reageren op de brief van de rechtbank. Als hij dit niet doet, dan wordt de vordering toegewezen en kunnen verdere incassohandelingen worden verricht (zoals beslaglegging);
  6. Als uw debiteur verweer voert, verandert de zaak in een normale procedure, met alle kosten van dien. Dan is het mogelijk om als eiser aan te geven dat de procedure gestopt moet worden, omdat het anders te duur wordt.

Door deze regelgeving hoeft u een buitenlandse debiteur dus niet af te boeken en hoeft u geen kostbare procedures te starten. Het opsturen van een formulier naar de juiste rechter kan voldoende zijn.


Als u vragen heeft, kan Berntsen Mulder Advocaten u adviseren. Voor gratis telefonisch advies over uw buitenlandse debiteur kunt u altijd even bellen: 0172-49 43 45.

Gerelateerde blogs

Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

25 september 2023

Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


Lees meer ›
Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

11 april 2023

Overname na pre-pack procedure? Arbeidsovereenkomsten blijven bestaan

Wanneer een onderneming in andere handen overgaat, is het de vraag wat er gebeurt met […]


Lees meer ›
Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

20 december 2022

Bedrijf stoppen via turbo-liquidatie is makkelijk, maar kent risico’s

Welke kansen biedt het instrument turbo-liquidatie bij een bedrijfsbeëindiging, en welke risico’s zijn er aan […]


Lees meer ›