Ketenregeling bij doorstart na faillissement – wat verandert er onder de Wet Werk en Zekerheid?

Arbeidsrecht werkgever
Blog
7 september 2015

Een werknemer die drie keer achter elkaar een tijdelijk contract kreeg van zijn baas, heeft daarna bij verlenging recht op een vast contract. Maar hoe zit dat als het bedrijf waar hij werkt na een faillissement een doorstart heeft gemaakt? Moet de werknemer dan weer opnieuw beginnen met tellen? En hoe zit dat in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid?

Gaat een onderneming failliet, dan gaat de curator vaak al binnen enkele dagen over tot ontslag van het personeel. Het ontslag betekent echter niet altijd dat de werknemers ‘op straat’ komen te staan.

Doorstart

Curatoren gaan namelijk altijd na of de lopende onderneming, al dan niet in delen, kan worden overgedragen. Verkoop van de lopende onderneming levert niet alleen meer geld voor de boedel op, maar hierdoor wordt ook voorkomen dat werknemers werkloos thuis komen te zitten. Het komt zodoende regelmatig voor dat (een deel) van de lopende bedrijfsactiviteiten van de onderneming wordt overgenomen door een derde: dan is er sprake van een doorstart.

Hoe zit het met de ketenregeling?

Hoewel veel werknemers verheugd zullen zijn dat zij hun baan dankzij de doorstart kunnen behouden, levert de situatie bij hen ook veel vragen op. Hoe zit het bijvoorbeeld met de ketenregeling? Deze regeling zorgt ervoor dat werknemer na 2 jaar of bij het 4e opeenvolgende contract recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd. Loopt de ketenregeling na doorstart bij de nieuwe werkgever door, of wordt de keten verbroken en begint de werknemer weer van voren af aan?

Oude situatie

Onder het oude recht liep de ketenregeling door, wanneer er sprake was van ’opvolgend werkgeverschap‘. De doorstarter gold als opvolgend werkgever wanneer aan de volgende twee vereisten was voldaan:

  1. De werknemer verricht nagenoeg dezelfde werkzaamheden als voorheen;
  2. Er bestaan zodanige banden tussen de oude werkgever en de doorstarter, dat ze beiden weten of de werknemer geschikt is voor de functie.

Met name over eis nummer 2 werd veel gediscussieerd in gerechtelijke procedures. Het leverde zowel voor werkgevers als voor werknemers een onzekere situatie op. De laatste jaren bleek echter dat rechters al snel van oordeel zijn dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap, waardoor de keten in stand blijft.

Nieuwe situatie

Vanaf 1 juli 2015 vervalt vereiste nummer 2. Hierdoor wordt de doorstarter nóg sneller als opvolgend werkgever gezien. De wet stelt nu wel als extra vereiste dat het initiatief voor de overgang bij de werkgever ligt. Daar is bij een doorstart eigenlijk altijd sprake van. Wordt er nu bij een doorstart personeel overgenomen, dan loopt de ketenregeling dus bijna altijd door.

Voordeel of nadeel voor werknemers?

Het voordeel van deze wetswijziging voor werknemers is dat ze hierdoor sneller een vast dienstverband krijgen. Ze hoeven niet weer helemaal opnieuw te beginnen.

Dit ‘voordeel’ kan echter wel eens een averechts effect hebben: wanneer de doorstarter weet dat hij een vast contract moet aanbieden, zal hij eerder geneigd zijn de werknemer in het geheel niet in dienst te nemen. De doorstarter is normaliter geheel vrij in zijn keuze om werknemers wél of geen arbeidsovereenkomst aan te bieden.


Tot slot

Neemt u als doorstarter personeel over? Of bent u juist als werknemer benieuwd wat uw rechten zijn? Neemt u dan eens vrijblijvend contact op of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Ontslag op staande voet terecht?

    8 maart 2024

    Ontslag op staande voet terecht?

    Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


    Lees meer ›
    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›