Vijf vragen over vakantiegeld

Arbeidsrecht Werknemer
Blog
26 april 2016

Veel mensen kijken snakkend uit naar de maand mei. Dan wordt het vakantiegeld weer bijgeschreven op de rekening. In deze blog zetten we vijf vragen over vakantiegeld op een rij.

Waarom krijg ik vakantiegeld?

Iedereen die werkt of heeft gewerkt, kent het fenomeen vakantiegeld. Dit is een soort verplichte spaarpot voor werknemers, met als doel een vakantie te kunnen betalen. Begin twintigste eeuw was er eerst ‘enkel vakantiegeld’. Dat was simpelweg de doorbetaling van de uren dat je op vakantie was. In de jaren zestig werd vervolgens het ‘dubbele vakantiegeld’ ingevoerd, waarbij extra geld werd betaald om op vakantie te kunnen. Dat is de vorm waarin het vakantiegeld nog altijd bestaat.

De reden dat vakantiegeld werd ingevoerd is dat werknemers destijds meestal geen geld hadden om op vakantie te gaan. De achterliggende gedachte is dat we ons op vakantie kunnen opladen om de rest van het jaar weer fris aan de arbeid te gaan. In Nederland vinden we het recht om op vakantie te gaan zeer belangrijk.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Het vakantiegeld is minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris. Er zijn bedrijven die meer dan 8 procent bieden, maar doorgaans is 8 procent de norm. Het bedrag is gebaseerd op het bruto jaarsalaris, dus eindejaarsuitkeringen en andere bonussen worden niet meegerekend.

Het kan zijn dat in een cao wordt afgesproken dat eindejaarsuitkeringen en andere bonussen wél worden opgeteld bij het bruto jaarsalaris, voordat het vakantiegeld wordt berekend. Dat is per geval verschillend. Houd dat dus voor uw eigen situatie goed in de gaten.

Een werkgever die minder dan 8 procent vakantiegeld betaalt, loopt een groot risico. Aangezien minimaal 8 procent wettelijk is bepaald, kan het te weinig betaalde vakantiegeld later alsnog worden gevorderd. Dat kan zelfs met een zogeheten ‘wettelijke verhoging’, een soort vertragingsboete.

Moet ik belasting betalen over mijn vakantiegeld?

Een ding wat zeker is in Nederland, is het betalen van belasting. Vakantiegeld hoort bij loon, en dus moet u over uw vakantiegeld gewoon belasting betalen. Hoeveel belasting u over uw vakantiegeld moet betalen is afhankelijk van uw inkomen.

Het vakantiegeld van 8 procent maal 12 maanden levert nagenoeg een vol maandsalaris op. Toch houdt u netto minder over van uw vakantiegeld dan van uw maandelijkse salaris. Dit komt omdat u meer belasting betaalt.

In Nederland kennen wij een progressief belastingstelsel. Hoe meer u verdient, hoe meer belasting u  betaalt. Uw inkomen wordt in stukken verdeeld, waarover u een verschillend belastingtarief betaalt. Over het ‘laagste deel’van uw salaris betaalt u minder belasting dan over het ‘hoogste’ deel. Uw vakantiegeld wordt, belastingtechnisch, bovenop uw jaarsalaris geteld. Uw vakantiegeld wordt dus in het hoogste tarief belast. Daarnaast gelden de heffingskortingen, die voor uw maandsalaris gelden, niet voor uw vakantiegeld. U betaalt dus het volledige belastingtarief van de belastingschijf waar uw vakantiegeld in valt.

Waarom wordt vakantiegeld betaald in mei of juni?

Werkgevers mogen in principe zelf bepalen wanneer zij het vakantiegeld uitbetalen, als ze het maar minstens éénmaal per jaar betalen. Veel werkgevers kiezen ervoor om het in mei of juni te betalen. Dat doen ze uit gewoonte of omdat het in de betreffende cao staat. De maand mei of juni is uiteraard de norm, zodat het vakantiegeld voor de zomervakantie kan worden gebruikt. Maar verplicht is dat dus niet.

Mensen die recht hebben op een uitkering, krijgen op basis van de wet hun vakantiegeld in principe in juni, tenzij schriftelijk iets anders is afgesproken of een aparte regeling is opgenomen. Wanneer u precies uw vakantiegeld krijgt als u een uitkering ontvangt, is afhankelijk van de uitkering die u ontvangt.

Ben ik verplicht vakantiegeld aan vakantie uit te geven?

Bent u verplicht het geld daadwerkelijk aan vakantie uit te geven? Neen. Maar het heeft nu eenmaal die naam.


Heeft u vragen over uw vakantiegeld? Neem gerust contact met mij op via tel. 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›
    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

    4 mei 2023

    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen


    Lees meer ›
    Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

    1 maart 2023

    Rechter fluit werkgever terug die uitkering ongevallenverzekering van werknemer opstreek

    Uitkering ongevallenverzekering voor werkgever, of toch voor werknemer? Recent heeft de rechter een werkgever teruggefloten, […]


    Lees meer ›