Wanneer is wegbeheerder aansprakelijk voor ongeval door troep op wegdek?

Bouw- en vastgoedrecht
Blog
16 oktober 2017

Wanneer is een wegbeheerder aansprakelijk voor een ongeval door troep op het wegdek? Jurist Juriën Minderhout onderzocht het. Lees hier zijn artikel.

Glibberen, glijden, gesteente of gewoon gevaarlijk

Terwijl we nu nog genieten van een aantal verdwaalde zonnestralen, toveren we binnenkort de winterbanden, winterjassen en het winterschoeisel weer tevoorschijn.

In de koudere jaargetijden komt het geregeld voor dat weggebruikers brokken maken als gevolg van het weer. Het komt regelmatig voor dat er materialen of objecten op het wegdek terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan grind, ijzel, olie of split. Of zelfs een deel van een ijzeren hek of allerlei andere objecten en materialen.

Aansprakelijk stellen

Als u betrokken raakt bij een dergelijk ongeval kunt u de beheerder van een weg (Rijksoverheid, provincie, waterschap of gemeente) aansprakelijk stellen voor de schade die u lijdt door de situatie op het wegdek.

Wegdek kapot

Als er sprake is van een gebrek aan de weg zelf (bijvoorbeeld een gat of scheur), dan geldt artikel 174 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Dit is een zogeheten risicoaansprakelijkheid, waarbij het risico voor rekening komt van de gemeente. Zodra vast staat dat het wegdek een gebrek vertoonde, is de wegbeheerder aansprakelijk voor de ontstane schade.

Modder, boom of sneeuw op wegdek

Maar wat nu als er sprake is van bijvoorbeeld modder, zand, een boom, een tak, sneeuw of ijzel op de weg? Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Er is dan geen sprake van een gebrek aan het wegdek, de weg onder het object of materiaal kan volledig in orde zijn. Betekent dit dat er bij deze situaties geen wegbeheerdersaansprakelijkheid bestaat?

Nee. Een wegbeheerder kan in deze situatie ook aansprakelijk zijn. Denk aan ijzel, bladeren, stenen of zelfs vreemde objecten zoals een putdeksel op de weg. De vordering moet dan op artikel 162 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek worden gebaseerd, de zogeheten onrechtmatige daad. In dit geval moet u bewijzen dat de gemeente een verwijt kan worden gemaakt. Met andere woorden, u mocht verwachten dat de wegbeheerder de gevaarlijke situatie had voorkomen.

Aansprakelijkheid vaak afgewezen

Uit een analyse van jurisprudentie over deze situaties komt naar voren dat aansprakelijkheid in dit type zaken in 66 procent van de gevallen wordt afgewezen. Vrij vaak dus. De zaken met de meeste kans van slagen zijn die waarin ongelukken ontstaan door ijzel, ijs, sneeuw of door losliggend gesteente zoals grit, grind en split.

Wanneer u een ongeval overkomt door troep op de weg, kun u altijd bij mij terecht voor een gratis adviesgesprek. Het hangt van uw specifieke situatie af of een wegbeheerder aansprakelijk is. Neem gerust contact met mij op.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Wild west op de woningmarkt

    26 april 2022

    Wild west op de woningmarkt

    Ik werd gebeld door een teleurgestelde koper. Hij had een mooie woning op Funda gevonden. […]


    Lees meer ›
    VvE aansprakelijk voor valpartij op glibberige hellingbaan appartementencomplex

    12 april 2022

    VvE aansprakelijk voor valpartij op glibberige hellingbaan appartementencomplex

    Advocaat letselschade Guido van der Corput schrijft in dit artikel over een val van een […]


    Lees meer ›
    Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

    16 september 2021

    Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

    Weet u hoeveel bomen er in Nederland staan? Ongeveer 160 miljoen! Minister Schouten van LNV […]


    Lees meer ›