7 tips voor het beperken van aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders | Coronacrisis
23 maart 2020De Coronacrisis heeft ongekende economische gevolgen. Veel ondernemingen verkeren in zwaar weer. In sommige gevallen loopt de omzet terug naar nihil, terwijl de kosten blijven doorlopen. In dit artikel vertel ik over het beperken van aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders van ondernemingen.
De trieste en harde realiteit is dat er ondernemingen zijn die voorafgaand aan de Coronacrisis al liquiditeitstekorten hadden. Zij zullen de dreun die ze als gevolg van de Coronacrisis krijgen hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Dit ondanks de maatregelen voor ondernemingen die zijn getroffen door ons kabinet (waarvoor hulde).
Voorkomen faillissement
Voorkomen is beter dan genezen, een faillissement heeft namelijk grote gevolgen. Er zijn verschillende manieren om een faillissement te voorkomen. Bijvoorbeeld:
- het treffen van akkoorden met uw schuldeisers; Lees hier meer over in dit artikel.
- het vragen van huurverlaging (van het bedrijfspand), treedt hierover in overleg met de verhuurder; Lees hier meer over in dit artikel.
- het aanvragen van extra kredietruimte of financiering om deze periode te overbruggen. Zoals wellicht bekend zijn de regels voor financiering en extra kredietruimte nu versoepeld. Meer hierover leest u hier op de website van de Rijksoverheid.
- aanspraak maken op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW);
- aantrekken van externe renteloze financiering door uitgifte van aandelen;
Faillissement onvermijdelijk? 7 tips om uw risico te beperken
Mochten de maatregelen om het faillissement van uw onderneming te voorkomen niet baten? Dan kunt u als bestuurder het risico dat u loopt beperken. Hier kunt u niet vroeg genoeg mee beginnen.
Bestuurders worden door curatoren namelijk veelvuldig ‘in privé’ aansprakelijk gesteld. Het risico op bestuurdersaansprakelijkheid kunt u zoveel mogelijk beperken door:
- uw administratie op orde te maken en te houden, ondanks het feit dat er geen bedrijfsactiviteiten meer worden verricht. Denk hierbij aan het indienen van (nihil-)aangiftes en het inboeken van facturen van schuldeisers. Zorg ervoor dat er op een dusdanige wijze administratie wordt gevoerd, dat uit de boeken de rechten (zoals openstaande debiteuren) en verplichtingen (zoals bijvoorbeeld claims en openstaande facturen van crediteuren) eenvoudig kunnen worden afgeleid;
- een aanvraag in te dienen voor bijzonder uitstel van betalingen voor belastingen (dit kan voor VPB, BTW, loonbelasting, inkomstenbelasting en omzetbelasting). Meer informatie hier over leest u hier op de website van de Belastingdienst;
- tijdig een melding van betalingsonmacht bij de fiscus en het bedrijfspensioenfonds in te dienen als u betalingsproblemen verwacht. Hiervoor kunt u dit formulier (PDF) op de webiste van de Belastingdienst gebruiken;
- te voldoen aan uw deponeringsplicht. Meer over de termijnen die hierbij worden gehanteerd leest u terug in dit artikel ’termijnen deponeren jaarrekening’ dat ik eerder publiceerde;
- ervoor te zorgen dat er door uw aandeelhouders een zogeheten Décharge wordt verleend tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA). Décharge houdt in dat de AvA het bestuur goedkeuring verleent voor het door haar gevoerde beleid. Hiermee wordt het bestuur ontheven van eventuele aansprakelijkheid over de periode waar de Décharge op van toepassing is;
- geen nieuwe verplichtingen aan te gaan waarvan u al weet dat u deze niet kunt nakomen en waardoor benadeling van een schuldeiser kan plaatsvinden (bijvoorbeeld door geen nieuwe overeenkomsten aan te gaan);
- geen selectieve betalingen te verrichten. Een goed voorbeeld van selectieve betaling is het betalen van een factuur van een groepsmaatschappij terwijl andere schuldeisers onbetaald worden gelaten en het faillissement van de onderneming voorzienbaar is.
Reddingsplan of advies beperking risico bestuurdersaansprakelijkheid?
U heeft nu 7 tips van mij gekregen om uw aansprakelijkheid als bestuurder te beperken. Er zijn meerdere situaties waarvoor u als bestuurder aansprakelijk kunt worden gehouden. Hierover adviseer ik u graag persoonlijk.
Wanneer het faillissement van uw onderneming nadert, denk ik graag met u mee over een reddingsplan of adviseer ik u graag concreet hoe u het risico op bestuurdersaansprakelijkheid in uw situatie kunt beperken.
Dit artikel is geschreven door mr. M. Nagessersing. Zij is sinds 2022 niet meer werkzaam bij Berntsen Mulder Advocaten. Heeft u vragen over dit artikel, neem gerust contact op met één van de medewerkers van de sectie Ondernemingsrecht van ons kantoor. Bel met 0172 – 49 43 45 en vraag naar de sectie Ondernemingsrecht. Of stuur ons een e-mail.
Fotocredit: Lucy Dunne