De aardappelschaal bestaat niet meer…
1 juli 2015Het is al erg genoeg als een gezinslid door een ongeval komt te overlijden. Voor nabestaanden wordt het vaak nog zwaarder als het verlies in geld moet worden uitgedrukt.
Tot voor kort werd gekeken naar de ‘besparingen’ die een overlijden tot gevolg had. Het was een zeer onwenselijke situatie.
Aardappelschaal
Die rekenmethode (de ‘Amsterdamse Schaal’ uit begin vorige eeuw) gaat nu overboord. Het werd ook wel de ‘aardappelschaal’ genoemd, omdat werd berekend hoeveel aardappelen een gezin minder at als er iemand wegviel… Er komt een nieuwe Rekenmethode Overlijdensschade voor in de plaats. Duidelijker en transparanter. Sneller uit te voeren en vooral beter uit te leggen.
Wanneer een gezinslid komt te overlijden, door een ongeval of hoe dan ook, dan denk je niet in eerste instantie aan de financiële gevolgen. Er is pijn en verdriet. Maar toch moet er vaak noodgedwongen worden gedacht aan de inkomsten. Als die wegvallen kunnen er namelijk al snel problemen ontstaan.
Modelhuishouden
De essentie van het nieuwe systeem is dat niet per individueel geval op de cent nauwkeurig wordt berekend welke kosten wegvallen en welke inkomsten verdwijnen. Er wordt gekeken naar de kosten van levensonderhoud van ‘modelhuishoudens’. De normen zijn gebaseerd op berekeningen van het Nibud, een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Het gezin wordt als ‘economische eenheid’ gezien. Een gezin was dat vóór het overlijden, maar ook daarna, maar dan met een persoon minder.
Objectief
Daar waar de oude methode ruimte gaf om een oordeel te geven over iemands levensstandaard of leefwijze, worden in de nieuwe situatie objectieve maatstaven gebruikt. De levensstandaard van vóór het overlijden moet kunnen worden voortgezet. Dat is het uitgangspunt.
De totstandkoming van de nieuwe methode ging niet over één nacht ijs. In 2009 is een denktank opgezet, met daarin niet alleen nabestaanden en belangenbehartigers, maar ook verzekeraars, wetenschappers en de rechterlijke macht. Daardoor heeft de nieuwe methode breed draagvlak.
Transparanter, duidelijker, voorspelbaarder
De nieuwe methode wordt omarmd door De Letselschade Raad, omdat de nieuwe methode het schadeproces transparanter, duidelijker en voorspelbaar maakt. En als belangrijkste punt: de nieuwe methode geeft meer rechtszekerheid aan nabestaanden.
Voor meer vragen over de nieuwe methode, staan wij u graag bij.