,

Gebeten door de hond van de buren. Wie betaalt de schade?

3 mei 2016

Wat moet je doen als je letsel oploopt door een dier van een ander. Kun je de kosten en gederfde inkomsten vergoed krijgen? Letselschade-advocaat Annelies van Dorp vertelt erover in deze blog.

Stel, u bent nietsvermoedend uw hondje aan het uitlaten, zoals u dat elke dag doet. Netjes aan de lijn, zoals het hoort. Plotseling duikt vanuit het niets een andere hond met een enorme sprong bovenop uw arme beestje. Fluffie doet nog haar best, maar tegen de agressie en de vlijmscherpe tanden van Bull kan zij niet op.

Met gevaar voor eigen leven duikt u tussen de twee blaffende en bijtende honden. “Dat doet ‘ie normaal nooit!” hoort u de andere eigenaar nog roepen. Het gevecht lijkt een eeuwigheid te duren. Op de één of andere manier lukt het de honden uit elkaar te trekken. U staat met gescheurde kleding en een bonkend hart bij te komen van de gebeurtenis.

Letsel door hond of paard

In dit geval heeft u nog geluk. Want het kan er zo agressief aan toe gaan, dat u er als hondeneigenaar zélf letsel aan overhoudt. Een vervelende beet, maar ook een botbreuk door een ongelukkige val. De gevolgen en de nasleep kunnen behoorlijk vervelend zijn.

In mijn letselschadepraktijk heb ik regelmatig te maken met zaken waarin het letsel is veroorzaakt door dieren van iemand anders. Het gaat dan vrijwel altijd om schade veroorzaakt door een hond of een paard. Hoe zit dit juridisch precies in elkaar en hoe kunt u ervoor zorgen dat u de gemaakte kosten en geleden schade vergoed krijgt?

Aansprakelijkheid voor dieren

De eigenaar van een hond of ander dier is zelf verantwoordelijk voor het dier. En als het dier schade aanricht, is de eigenaar daarvoor aansprakelijk. Dat is een risicoaansprakelijkheid die is vastgelegd in ons burgerlijk wetboek. Om precies te zijn: art. 6:179 BW. Het ontstaan van de schade hoeft dus niet de eigen schuld of de schuld van het dier te zijn. Het feit dat het dier – meestal dus een hond of een paard – de schade aanricht, is voldoende reden voor aansprakelijkheid.

Verzekering

Nu hebben de meeste mensen in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), ook wel WA-verzekering genoemd. Het is geen verplichte verzekering, maar dekt wél de schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. In die verzekering is ook de schade gedekt die dieren aanrichten. U moet dus zo snel mogelijk navragen bij de eigenaar van de andere hond of hij of zij is verzekerd.

Geen medewerking?

In de praktijk blijkt dat de meeste mensen gelukkig zo’n verzekering hebben. De eigenaar van de hond moet wel meewerken aan het verstrekken van de verzekeringsgegevens. En hij of zij moet de schade ook zelf bij de verzekeraar melden. En als een eigenaar dat niet doet? Gewoon blijven aandringen en op een gegeven moment dreigen met een procedure. Als dat geen succes oplevert, zit er niets anders op dan een advocaat in te schakelen die de eigenaar een dagvaarding stuurt om de schade te verhalen.

Wanneer iemand mij als letselschade-advocaat vraagt om de schade te verhalen, stel ik als eerste stap – in overleg met mijn cliënt – de eigenaar van de hond aansprakelijk en vraag ik om één en ander door te sturen aan de verzekeraar. Daarna gaat het proces lopen.

Krijgt u alle letselschade vergoed?

De schade kan bestaan uit allerlei extra kosten. Denk daarbij aan medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp enzovoorts. U krijgt de kosten vaak volledig vergoed, maar niet altijd. De eigenaar of verzekeraar kan zich verweren door te stellen dat uzelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade. Bijvoorbeeld doordat u uw hond wilde beschermen en zelf actief ingreep. Formeel heet dit eigen schuld en dit kan er toe leiden dat u bijvoorbeeld maar 50% van uw schade vergoed krijgt.

Juridische discussie

Of dit terecht is, is de vraag. Hierover voer ik graag een juridisch inhoudelijke discussie met de verzekeraar. Als we er niet uitkomen, kunnen we het ook nog voorleggen aan de rechter. Zo ziet u maar: zelfs een eenvoudig ommetje met de hond kan behoorlijke gevolgen hebben.


Wilt u meer weten? Belt u mij dan via tel. 0172-427077. Mailen kan uiteraard ook.

Meer publicaties van mr. A. van Dorp

Gebeten door de hond van de buren. Wie betaalt de schade?

Wat moet je doen als je letsel oploopt door een dier van een ander. Kun je de kosten en gederfde inkomsten vergoed krijgen? Letselschade-advocaat Annelies van Dorp vertelt erover in […]

Meer informatie arrow_forward

Actueel

Slachtoffers rellen tussen wal en schip

Letselschadeadvocaat Karin Nijman vecht tegen een woud aan regels om financiële bijstand te krijgen voor de acht slachtoffers van de Pijnacker-rellen. Op 7 juni 2007 verscheen hierover een artikel in […]

Meer informatie arrow_forward
Eigen straatje sneeuwvrij maken weer verplichten

De wereld buiten is wit en spiegelglad. Voetgangers schuifelen voorbij op zoek naar de wakken in de ijsmassa op de stoep. Vroeger werd ik met een zak zout en een […]

Meer informatie arrow_forward
Gordel om GiGagoed

“Gordel om GiGagoed!” Met deze slogan verleidt de overheid ons tot het dragen van autogordels. Dat is maar goed ook, want menig slachtoffer in een letselschadezaak loopt zeer ernstig letsel […]

Meer informatie arrow_forward
Huwelijkse voorwaarden met ‘verrassing’

“Ze is verliefd geworden op een ander.” Zegt hij beschaamd. Beste vriend van hem. Nooit verwacht. Dacht dat hij hem (enhaar) kon vertrouwen. 2 kinderen. 9 en 13 jaar. Loyaliteit […]

Meer informatie arrow_forward
Automobilist in Amsterdam iets beter beschermd…

Autorijden in Amsterdam is levensgevaarlijk. Fietsers springen van links en rechts voor je auto. Overal loerend, trek je heel langzaam op. Maar hoe voorzichtig kun je zijn? Voor een groen […]

Meer informatie arrow_forward
Debiel

“Teringdebiel!” wordt er geroepen als een jongen met veel herrie zijn scooter parkeert voor het huis van zijn ouders. Hij komt net terug van een avondje stappen. Een buurman komt […]

Meer informatie arrow_forward