Het coronavirus en thuiswerken: de 3 meest gestelde vragen

Arbeidsrecht werkgever
Blog
10 april 2020

Wat zijn de regels als het gaat om thuiswerken in coronatijd? Wat mogen werkgevers en werknemers van elkaar verwachten? Lees het in dit artikel.

Dat het coronavirus niet alleen invloed heeft op de volksgezondheid, maar ook op vele andere aspecten van onze samenleving is inmiddels meer dan duidelijk. De overheid heeft verstrekkende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. Tot en met in ieder geval 28 april 2020 zijn scholen, horeca en sportscholen gesloten en zijn mensen verzocht zoveel mogelijk thuis te werken. Want ja, het werk gaat voor de meesten gewoon door. Maar wel onder zeer bijzondere omstandigheden. Deze omstandigheden roepen arbeidsrechtelijke vragen op. In deze blog geef ik op de 3 meest gestelde vragen over het thuiswerken kort antwoord.

1. Kan een werkgever een werknemer verplichten thuis te werken?

Een werkgever is verplicht zorg te dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Een plek waar mensen samenkomen om samen te werken levert momenteel vanwege besmettingsgevaar een risico op. Een werkgever mag daarom de werklocatie (gedeeltelijk) sluiten en werknemers opdragen thuis te werken. Een werkgever is echter wel verplicht de werknemer in staat te stellen de werkzaamheden vanaf de thuiswerklocatie te kunnen uitvoeren.

2. Is een werkgever verantwoordelijk voor de thuiswerkplek?

Een werkgever blijft verantwoordelijk een gezonde en veilige werkomgeving. Dit geldt ook voor de thuiswerkplek. Door de coronacrisis worden opeens veel mensen geconfronteerd met verplicht thuiswerken waardoor er geïmproviseerd moet worden en er weinig tijd of middelen zijn een goede thuiswerkplek te creëren. Werkgevers doen er daarom vanuit hun zorgplicht verstandig aan regelmatig contact te hebben met de werknemers en na te gaan of zij klachten ontwikkelen en of er eventueel tijdelijke oplossingen te faciliteren zijn ter verlichting daarvan.

3. Kan een werkgever een werknemer verplichten verlof op te nemen voor de zorg voor thuis blijvende kinderen?

Geconcentreerd en productief thuiswerken met thuis zijnde kinderen is een uitdaging. Voor zowel werkgevers als werknemers. Concentratielekken gaan immers ten koste van de productiviteit en dus uiteindelijk in meer of mindere mate van de omzet. Bovendien kan dit stress opleveren en dus gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Toch kan een werkgever een werknemer niet verplichten vakantiedagen op te nemen. Vakantie kan alleen in overleg worden vastgesteld. Werkgever kunnen daarom het best in overleg treden met werknemers en alternatieven bespreken zoals het aanpassen van de werktijden, het opnemen van ouderschapsverlof, het inzetten van openstaande overuren of niet-gewerkte uren in de toekomst inhalen. Het zijn immers uitzonderlijke, ongekende tijden die van zowel werkgevers als werknemers de maximale flexibiliteit vragen.

Gerelateerde blogs

Ontslag op staande voet terecht?

8 maart 2024

Ontslag op staande voet terecht?

Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


Lees meer ›
Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

25 september 2023

Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


Lees meer ›
Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

21 september 2023

Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


Lees meer ›