“Hoe lang is het verantwoord om door te gaan met een bedrijf?” | Interview met curator mr. Nagessersing
1 februari 2021Hoe lang is het verantwoord om door te gaan met een bedrijf als het in zwaar weer verkeert? Wanneer kunnen bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld in een faillissement? Wat moet een ondernemer doen als hij toch besluit om door te gaan?
Die vragen komen aan de orde in dit interview met advocaat ondernemingsrecht en insolventierecht én curator Madhavi Nagessersing van Berntsen Mulder Advocaten. Het interview werd afgenomen in een serie van de Academie voor de Rechtspraktijk. De aanleiding voor het gesprek met interviewer Wouter Kurpershoek was een tweetal uitspraken van het Gerechtshof.
Hieronder is het interview te zien. Het werd afgenomen in het mooie decor van Museum Boerhaave in Leiden.
Samenvatting interview
Het interview gaat over de vraag of een bestuurder van een rechtspersoon (NV of BV) ook persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld in een faillissement. Mr. Madhavi Nagessersing vertelt over een tweetal uitspraken van het Gerechtshof. In beide gevallen gaat het om bijna gelijke zaken van bouwbedrijven, die in de economische crisis van 2008-2009 in problemen kwamen. Het Gerechtshof deed hier in 2020 uitspraken over. In één geval werd de redenering van de curator gevolgd en was het bestuur persoonlijk aansprakelijk. In het andere geval kreeg de onderneming ook in hoger beroep gelijk en was er dus geen sprake van persoonlijke aansprakelijkheid van het bestuur. Deze uitspraken over bestuurshandelen tijdens de kredietcrisis zijn tijdens de huidige crisis relevant als leidraad.
Kennelijk onbehoorlijk bestuur
“Wanneer een bedrijf te lang doorgaat met bedrijfsactiviteiten, ten koste van crediteuren, terwijl er dan al sprake is van een lastige situatie, kan het bestuur in bijzondere omstandigheden in privé aansprakelijk worden gehouden. Dan kan er sprake zijn van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’,” aldus mr. Nagessersing.
In dit voorbeeld gaat het om twee bouwbedrijven binnen hetzelfde concern die in de vorige economische crisis in zwaar weer terecht kwamen. “Het was in die tijd gebruikelijk voor bouwbedrijven om projecten onder de kostprijs aan te nemen, om op die manier toch nog iets binnen te krijgen qua omzet en het personeel te kunnen betalen. Maar dan komt de vraag hoe lang het verantwoord is om door te gaan. Als curator in let ik daar goed op. Als er voor een bedrijf echt geen toekomstperspectief is en er is geen eigen vermogen en geen vreemd vermogen, dan moet je kritisch zijn en de vraag stellen of een bestuur te lang heeft doorgezet.”
De twee uitspraken van het Gerechtshof zijn hier te zien:
- Geen aansprakelijkheid bestuurder ECLI:NL:GHARL:2020:3187.
- Wel aansprakelijkheid bestuurder ECLI:NL:GHARL:2020:3188.
Advies aan ondernemers
Nagessersing is naast curator ook advocaat ondernemingsrecht. “Als advocaat adviseer ik om op tijd advies in te winnen over de vraag hoe lang je door moet gaan. Ondernemers gaan vaak door, proberen hun hoofd boven water te houden. Als je als bestuurder besluit om door te gaan, moet je je beleid goed onderbouwen. En leg dat ook vast, zodat je het later altijd kunt bewijzen. Maak ook een goed financieel plan.”
Heeft u vragen over dit onderwerp, neem gerust contact op met mr. M. Nagessersing. Telefonisch via tel. 0172 – 49 43 45 of stuur een mail via m.nagessersing@berntsenmulder.nl.
Lees ook onderstaande artikelen op het gebied van ondernemingsrecht:
7 tips voor het beperken van aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders
Praktische tips voor bestuurder van onderneming die in zwaar weer terecht komt door corona crisis
Uw bedrijf dreigt failliet te gaan wie mag nog worden betaald?
Hoe kom ik van mijn bv af over turboliquidatie vereffening en faillissement;
De Academie voor de Rechtspraktijk publiceerde de interviews in januari 2021 ook in de vorm van een magazine. Het magazine is hier in te zien.