Hoe overleef ik mijn vakantie?
1 juli 2015Gaat u binnenkort ook op vakantie? Grote kans dat u een bezoekje brengt aan het zwembad. De kinderen lekker van de glijbaan…Niets mis mee, denkt u.
Maar letselschade-advocaten zien overal gevaar in. Daarom willen wij u waarschuwen: houd echt afstand van uw voorganger. Wilt u weten waarom? Lees dan verder voor een onbezorgde vakantie.
Spectaculair
In de zomer van 2012 ging een groep vrienden de bloemetjes buiten zetten in Turkije. Ter plaatse aangekomen stormden vijf vrienden af op een spectaculaire, metershoge glijbaan van vier rijen breed. Vijf vrienden, vier banen… vriend nummer vijf kon er dus niet naast en besloot achter een ander aan te glijden. Hij wachtte 1 à 2 seconden voordat hij zittend naar beneden zoefde. Met een vaartje van 50 kilometer per uur bereikte hij het water waar zijn andere vrienden al in aangekomen waren. We zien het voor ons. Vrolijk en gezellig. Zo heel gevaarlijk lijkt dit toch niet? Maar het gevolg was dramatisch voor het slachtoffer: een hoge dwarslaesie.
500.000 euro
Is hiervoor nu iemand aansprakelijk of is dit gewoon normale ‘vakantiepech’?
De rechter moest zich buigen over de vraag wie aansprakelijk was voor de schade. De schade werd geschat op een half miljoen euro.
De aansprakelijkheid bepalen was nog niet eenvoudig. Aansprakelijkheid in letselschadezaken wordt minder snel aangenomen als er sprake is van een ‘sport en spelsituatie’. Maar ook de soort activiteit maakt weer uit. In een rugbywedstrijd liggen bijvoorbeeld meer gevaren op de loer dan tijdens een toerfietstocht, zo was in de rechtszaak te horen.
Onderzoek
Alles werd onderzocht. Was er uitleg gegeven door personeel? Stonden er instructieborden? Stond er een stoplicht? Was er alcohol in het spel? Waren er glij-afspraken gemaakt? Was voor iedereen duidelijk hoe hoog en steil de glijbaan was? Welke snelheid krijgt iemand op de baan? Zwom het slachtoffer snel genoeg weg, nadat hij in het water landde?
Uiteindelijk oordeelde de rechtbank [klik hier voor de uitspraak] dat de man die bovenop de ander knalde aansprakelijk was. Hij had onnodig gevaarlijk, onbesuisd en onzorgvuldig gehandeld. De hoofdreden voor het aannemen van de aansprakelijkheid was dat hij al eerder van zo’n glijbaan was afgegaan en dus had kunnen weten wat de gevaren waren. Los daarvan stelde de rechter dat iedereen die de betreffende glijbaan zag, direct de gevaren zou moeten inzien wanneer je daar te dicht achter elkaar vanaf glijdt.
Wij wensen u een prettige en vooral een veilige vakantie toe.