Hoge Raad moet uitsluitsel geven over beëindigen ‘slapend dienstverband’

Arbeidsrecht werkgever
Blog
28 juni 2019

De vraag of een werkgever een werknemer met een ‘slapend dienstverband’ mag ontslaan, is nog altijd niet eenduidig beantwoord. In dit artikel geef ik een korte update op een eerdere blog die ik schreef over dit interessante onderwerp.

Dit is dus een UPDATE van het artikel ‘Rechter: dienstverband ‘slapend’ houden is in strijd met goed werkgeverschap‘ dat ik 30 maart 2019 publiceerde.


Update: prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over slapend dienstverband

Er zijn inmiddels verschillende uitspraken gedaan over het al dan niet bestaan van een verplichting van de werkgever om een slapend dienstverband met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer op te zeggen, met wisselende uitkomsten.

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg (JAR 2019/21) en de Voorzieningenrechter Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2019:3109) oordeelden dat de werkgever hiertoe verplicht is, uit hoofde van het goed werkgeverschap en vanwege de mogelijkheid tot compensatie op grond van de Wet compensatie transitievergoeding.

Er kwamen echter ook rechters tot andere conclusies, zoals de Rechtbank Limburg in ECLI:NL:RBLIM:2019:3068 en de Rechtbank Overijssel in ECLI:NL:RBOVE:2019:1021.

Rechters door het hele land zijn zich bewust van de ernst en de omvang van de problemen rondom slapende dienstverbanden. Gelet op het aantal tegengestelde uitspraken bestaat er dan ook een grote maatschappelijke behoefte van een richtinggevend standpunt van de Hoge Raad.

Hoewel er dus vooralsnog geen eenduidig antwoord is te geven op de vraag of een werkgever verplicht kan worden een slapend dienstverband te beëindigen, zal de Hoge Raad hier mogelijk op korte termijn uitsluitsel over geven.


Heeft u een vraag over dit bericht? Wilt u meer weten over hoe dit op uw situatie van toepassing is? Neem gerust contact met mij op via tel. 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Ontslag op staande voet terecht?

    8 maart 2024

    Ontslag op staande voet terecht?

    Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


    Lees meer ›
    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›