Indexering kinder- en partneralimentatie hoger dan vorig jaar: 3 procent per 2021
22 oktober 2020Elk jaar wordt de kinder- en partneralimentatie door het Ministerie van Veiligheid en Justitie geïndexeerd.
Deze wettelijke verhoging is voor 2021 vastgesteld op 3 procent. Dat is 0,5 procent hoger dan de indexering van vorig jaar. Het percentage is gepubliceerd in de Staatscourant van 16 oktober 2020. Lees hier het artikel uit de Staatscourant.
Let op: dit bedrag wordt niet automatisch aangepast.
- Iemand die alimentatie betaalt, zal het zelf moeten aanpassen in zijn of haar maandelijkse overschrijving. Of zijn of haar accountant vragen dit te doen.
- Iemand die alimentatie ontvangt, zal er ook zelf achteraan moeten gaan als de ex-partner het bedrag niet aanpast.
Het gaat om een wettelijke indexering, waar in principe niet van kan worden afgeweken. Tenzij er sprake is van afwijkende individuele omstandigheden.
Afwijken van indexering
In het artikel in de Staatscourant staat uitleg over wanneer kan worden afgeweken van de indexering:
“Bij alimentaties die zijn vastgesteld na de inwerkingtreding van de wet (vanaf 1 januari 1973) kan men afwijken van de algemene indexeringsregeling. Er kunnen redenen zijn om niet mee te doen aan de aanpassing van rechtswege van de alimentatie en om liever vaste bedragen aan te houden. Indien de alimentatieplichtige bijvoorbeeld moet leven van een vast inkomen dat niet meegaat met het loon- en prijspeil, kan automatische stijging van de alimentatie voor betrokkene bezwaarlijk zijn. Men kan dan bij overeenkomst de indexering van rechtswege uitsluiten. Ook kan elk van beide partijen aan de rechter vragen die indexering uit te sluiten.“
Beroep op de rechter
De wettelijke indexering van alimentaties volgt de algemene ontwikkeling van het loonpeil. De individuele omstandigheden kunnen echter sterk afwijken van die algemene ontwikkeling. In zo’n geval kan men een beroep op de rechter doen om een vroegere rechterlijke uitspraak of een alimentatieovereenkomst aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Uiteraard blijft het altijd mogelijk met de alimentatiegerechtigde een regeling te treffen. De gang naar de rechter is eerst dán noodzakelijk, indien men onderling niet tot overeenstemming kan komen. In de gevallen, waarin men voor uitkeringen van levensonderhoud de hulp van de rechter wil inroepen, is de hulp van een advocaat noodzakelijk.
Wilt u meer weten?
Wilt u uitleg over uw situatie of wilt u hulp bij het eventueel aanpassen van het bedrag? Neem dan contact met ons op. Onze advocaten helpen u graag. Bel met 0172 - 42 71 95 of stuur een e-mail.