,

Jan van Jaarsveld moest eigen baas aansprakelijk stellen voor ongeval

2 juni 2015

‘Berntsen Mulder gaf mij het besef dat ik voor mezelf moest opkomen’

25 jaar bij dezelfde baas. Dan moet je het wel naar je zin hebben. En loyaal zijn. Als je dan na 25 jaar opeens lijnrecht tegenover je eigen baas komt te staan, staat je leven op zijn kop. Jan van Jaarsveld maakte het mee, nadat hij tijdens zijn werk uitgleed en arbeidsongeschikt raakte.

Jan van Jaarsveld (58) hield niet van stilzitten. Altijd was hij bezig. Op zijn werk, thuis of bij de scouting. De metaalbewerker en machinebouwer was een klusser pur sang.

Begin februari 2000 ging het mis. Op zijn werk moest hij een aantal metalen platen verplaatsen, om bij een machine te kunnen. Hij gleed uit over een berg rommel. Jan was boos, want hij vroeg al weken of die rommel opgeruimd kon worden. Het gebeurde maar niet. En toen was het te laat.
“Ik viel niet van hoog, maar wel hard. Twee keer tegen mijn onderrug. Ik heb er twee weken mee doorgelopen, toen ging het echt niet meer. Mijn huisarts zag meteen dat er een tussenwervel kapot was.” Serieus letsel dus.

Tussenwervel kapot

Het kussentje van vocht dat normaal tussen twee wervels zit, veranderde in een soort kiezelsteen. Zeer pijnlijk. Een halfjaar moest Jan een ondersteunend korset dragen. Nadat de tussenwervel operatief verwijderd was, lukte het Jan om een aantal uur op therapeutische basis te werken, totdat ook dat niet meer ging. Jan moest zwaar aan de pijnstillers en fysiotherapie volgen. “Thuis zitten is niks voor mij. Ik hield van mijn werk.

Maar op het werk was het anders dan voorheen. Ik kon niet meer functioneren als vroeger, maar ik werd ook anders behandeld. De nieuwe bazen lieten na het eerste jaar nooit meer van zich horen,” zegt Van Jaarsveld zichtbaar ontdaan. “Na twee jaar wilden ze van me af en vroegen me te tekenen voor ontslag. Ik wist dat je dat nooit moet doen. Vroeger was het ouwe jongens krentenbrood, nu kreeg ik een mes in mijn rug. Zo heb ik het ervaren.”

Aansprakelijk stellen

Maar wat dan? Van Jaarsveld zat er mee: “Mijn baas aansprakelijk stellen, daar zat ik niet op te wachten. Ik werkte er 25 jaar.”
Na veel nadenken besloot Jan toch stappen te ondernemen. De werkgever was namelijk wel verantwoordelijk voor de valpartij. “Ik ging eerst naar DAS rechtsbijstand, maar die zeiden dat mijn zaak kansloos was. Toen ben ik via mijn zorgverzekeraar bij Berntsen Mulder Advocaten terecht gekomen. Door mijn behandelaars daar ontstond bij mij het besef dat ik voor mijzelf moest opkomen. Ik had er niet bij stil gestaan welke kosten ik allemaal moest maken als gevolg van het ongeval.”

Arbeidsinspectie

Uiteindelijk schakelde Berntsen Mulder Advocaten de Arbeidsinspectie in. Er bleek meer mis in het bedrijf. Het betekende dat Jan zijn eigen werkgever aansprakelijk moest stellen. Dat was een hele stap.
“Eerst leek de aansprakelijkstelling niks te worden. Het was een heel getouwtrek. Een moeilijke tijd. Ik moest steeds door de medische molen om het letsel te bewijzen en tegelijkertijd moest elk document worden uitgeplozen om de kosten te bepalen. Het was maar goed dat ik iemand ben die alles bewaart. Vanaf mijn allereerste loonstrookje had ik alles. Daardoor was van alles te bewijzen.”

In 2004 werd mijn zaak binnen Berntsen Mulder Advocaten overgenomen door advocate Annelies van Dorp. Het vertrouwen was er snel. Toen kwam alles in een stroomversnelling en werd de aansprakelijkheid erkend.”

Nasleep

Uiteindelijk werd Jan nog tweemaal geopereerd, voor het plaatsen van pennen en schroeven. Het hielp niet. Er werd geprobeerd donor-bot te plaatsen. Ook dat had niet het gewenste resultaat.
“Nog elke dag denk ik aan het ongeval, door de pijn die ik heb. Daardoor slaap ik slecht. Ik mis mijn werk ook nog elke dag. Door het ongeval en de nasleep is mijn hele leven op z’n kop gezet. Als ik mensen naar hun werk zie gaan of in de tuin zie werken, denk ik: kon ik dat nog maar. Lekker stoeien of voetballen met mijn kleinzoon zit er niet in. Dat is met geen geld goed te maken. Van de geringste lichamelijke inspanning moet ik dagen bijkomen. Het enige voordeel is dat het mij en mijn vrouw nog dichter bij elkaar heeft gebracht. Ook voor haar had het veel impact. We moesten zelfs verhuizen naar een gelijkvloerse woning.”

Bijna naar de sodemieter

Hoewel Jan met tegenzin een zaak tegen zijn werkgever begon, is hij nu wel blij dat hij het heeft gedaan. “Als je zoiets meemaakt, besef je niet direct hoe je leven verandert en welke kosten er op je pad komen. Zonder deze zaak, zonder dat er iemand was die voor ons opkwam, waren wij naar de sodemieter gegaan. Door Annelies werd ik sterker. Tijdens het proces wilde ik een paar keer opgeven. Maar Annelies hielp me er doorheen. Je oude leven krijg je er niet mee terug, maar door de regeling die door Annelies is getroffen, is de financiële zorg ons tenminste bespaard gebleven.”

Na 10 jaar
Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat de zaak van Jan naar alle tevredenheid werd afgesloten. “Door dit nu te vertellen ga je toch weer nadenken over wat er allemaal is gebeurd. Maar ik vind het belangrijk mijn verhaal te vertellen, zodat anderen daar van kunnen leren en er iets aan hebben.”

Actueel

Voor ons gevoel is Corona al lang geleden. De diverse maatregelen zijn al even verleden tijd. Dit geldt ook voor de...

Meer informatie arrow_forward

Op dinsdag 28 juni 2022 organiseert de sectie Ondernemingsrecht van Berntsen Mulder Advocaten een seminar voor financieel...

Meer informatie arrow_forward

Wij zoeken een nieuwe collega! Ben jij op zoek naar een dynamische en uitdagende baan in de advocatuur, heb jij aantoonbare...

Meer informatie arrow_forward

Jan zit naast zijn buurman in de auto. De buurman is zo aardig om hem weg te brengen naar het station en ze hebben nu wat...

Meer informatie arrow_forward

Geschil over de erfenis? Als u verzekerd bent worden de advocaatkosten mogelijk vergoed. Wanneer er een conflict ontstaat...

Meer informatie arrow_forward

Wij geven in een serie artikelen tips en informatie over de sanering van schulden. Mijn collega Xander Huijser heeft in deel...

Meer informatie arrow_forward

Uitnodiging voor financieel adviseurs, accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren. Op dinsdag 28 juni van...

Meer informatie arrow_forward

Wanneer een stel uit elkaar gaat of van elkaar gaat scheiden en er is gezamenlijk een woning in bezit, rijst al snel de...

Meer informatie arrow_forward

Ons kantoor doet ook dit jaar mee aan de landelijke Dag van het Erfrecht. In het kader van deze dag is het mogelijk een...

Meer informatie arrow_forward

Als curator houdt Jeroen Thiele zich dagelijks bezig met het afwikkelen van faillissementen. Recent besloot hij een vrij...

Meer informatie arrow_forward

Mevrouw Jansen is dement. Zij valt in het verzorgingshuis een verpleegkundige aan. De verpleegkundige loopt een...

Meer informatie arrow_forward

De afdeling letselschade van ons kantoor mag ook de komende drie jaar weer het Nationaal Keurmerk Letselschade voeren. En...

Meer informatie arrow_forward

Ik werd gebeld door een teleurgestelde koper. Hij had een mooie woning op Funda gevonden. Hij had onderhandeld met de...

Meer informatie arrow_forward

Advocaat letselschade Guido van der Corput schrijft in dit artikel over een val van een fietser op een hellingbaan van een...

Meer informatie arrow_forward

Skiën is leuk, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Wie wel eens op een ski-piste heeft gestaan, heeft vast wel eens een...

Meer informatie arrow_forward

De Rechtbank Den Haag heeft dinsdag 23 maart 2022 het faillissement uitgesproken van Quality Green Plants B.V. en Hulst...

Meer informatie arrow_forward

In het septembernummer van Dwarslaesie Magazine vertelden we over Frits, die door een fietsongeval een dwarslaesie opliep....

Meer informatie arrow_forward

De Alphense atleet en student Twan van Rijn doet mee aan het project Elk Kind Een Bal van de Johan Cruyff Foundation. De...

Meer informatie arrow_forward

Als iemand alimentatie moet betalen, is er vaak veel discussie over de woonlasten die iemand heeft. Want hoe hoger de...

Meer informatie arrow_forward

Over domeinnaamfraude hebben wij op deze website al vaak gepubliceerd. Een specifieke vorm van domeinnaamfraude is het...

Meer informatie arrow_forward

Momenteel zijn er weer valse facturen in omloop, waarbij mensen wordt wijsgemaakt dat zij hun zorgpremie niet hebben...

Meer informatie arrow_forward

Voor mensen met vragen over echtscheiding, mediation of erfrecht organiseert Berntsen Mulder Advocaten ook dit jaar weer de...

Meer informatie arrow_forward

Via deze site hebben wij al eerder uitgebreid verslag gedaan van onze acties ter voorkoming van domeinnaamfraude. Een grote...

Meer informatie arrow_forward

Het is de nachtmerrie van iedereen die wel eens geld overmaakt: Je komt er na de betaling achter dat je per ongeluk een...

Meer informatie arrow_forward