,

Jan van Jaarsveld moest eigen baas aansprakelijk stellen voor ongeval

2 juni 2015

‘Berntsen Mulder gaf mij het besef dat ik voor mezelf moest opkomen’

25 jaar bij dezelfde baas. Dan moet je het wel naar je zin hebben. En loyaal zijn. Als je dan na 25 jaar opeens lijnrecht tegenover je eigen baas komt te staan, staat je leven op zijn kop. Jan van Jaarsveld maakte het mee, nadat hij tijdens zijn werk uitgleed en arbeidsongeschikt raakte.

Jan van Jaarsveld (58) hield niet van stilzitten. Altijd was hij bezig. Op zijn werk, thuis of bij de scouting. De metaalbewerker en machinebouwer was een klusser pur sang.

Begin februari 2000 ging het mis. Op zijn werk moest hij een aantal metalen platen verplaatsen, om bij een machine te kunnen. Hij gleed uit over een berg rommel. Jan was boos, want hij vroeg al weken of die rommel opgeruimd kon worden. Het gebeurde maar niet. En toen was het te laat.
“Ik viel niet van hoog, maar wel hard. Twee keer tegen mijn onderrug. Ik heb er twee weken mee doorgelopen, toen ging het echt niet meer. Mijn huisarts zag meteen dat er een tussenwervel kapot was.” Serieus letsel dus.

Tussenwervel kapot

Het kussentje van vocht dat normaal tussen twee wervels zit, veranderde in een soort kiezelsteen. Zeer pijnlijk. Een halfjaar moest Jan een ondersteunend korset dragen. Nadat de tussenwervel operatief verwijderd was, lukte het Jan om een aantal uur op therapeutische basis te werken, totdat ook dat niet meer ging. Jan moest zwaar aan de pijnstillers en fysiotherapie volgen. “Thuis zitten is niks voor mij. Ik hield van mijn werk.

Maar op het werk was het anders dan voorheen. Ik kon niet meer functioneren als vroeger, maar ik werd ook anders behandeld. De nieuwe bazen lieten na het eerste jaar nooit meer van zich horen,” zegt Van Jaarsveld zichtbaar ontdaan. “Na twee jaar wilden ze van me af en vroegen me te tekenen voor ontslag. Ik wist dat je dat nooit moet doen. Vroeger was het ouwe jongens krentenbrood, nu kreeg ik een mes in mijn rug. Zo heb ik het ervaren.”

Aansprakelijk stellen

Maar wat dan? Van Jaarsveld zat er mee: “Mijn baas aansprakelijk stellen, daar zat ik niet op te wachten. Ik werkte er 25 jaar.”
Na veel nadenken besloot Jan toch stappen te ondernemen. De werkgever was namelijk wel verantwoordelijk voor de valpartij. “Ik ging eerst naar DAS rechtsbijstand, maar die zeiden dat mijn zaak kansloos was. Toen ben ik via mijn zorgverzekeraar bij Berntsen Mulder Advocaten terecht gekomen. Door mijn behandelaars daar ontstond bij mij het besef dat ik voor mijzelf moest opkomen. Ik had er niet bij stil gestaan welke kosten ik allemaal moest maken als gevolg van het ongeval.”

Arbeidsinspectie

Uiteindelijk schakelde Berntsen Mulder Advocaten de Arbeidsinspectie in. Er bleek meer mis in het bedrijf. Het betekende dat Jan zijn eigen werkgever aansprakelijk moest stellen. Dat was een hele stap.
“Eerst leek de aansprakelijkstelling niks te worden. Het was een heel getouwtrek. Een moeilijke tijd. Ik moest steeds door de medische molen om het letsel te bewijzen en tegelijkertijd moest elk document worden uitgeplozen om de kosten te bepalen. Het was maar goed dat ik iemand ben die alles bewaart. Vanaf mijn allereerste loonstrookje had ik alles. Daardoor was van alles te bewijzen.”

In 2004 werd mijn zaak binnen Berntsen Mulder Advocaten overgenomen door advocate Annelies van Dorp. Het vertrouwen was er snel. Toen kwam alles in een stroomversnelling en werd de aansprakelijkheid erkend.”

Nasleep

Uiteindelijk werd Jan nog tweemaal geopereerd, voor het plaatsen van pennen en schroeven. Het hielp niet. Er werd geprobeerd donor-bot te plaatsen. Ook dat had niet het gewenste resultaat.
“Nog elke dag denk ik aan het ongeval, door de pijn die ik heb. Daardoor slaap ik slecht. Ik mis mijn werk ook nog elke dag. Door het ongeval en de nasleep is mijn hele leven op z’n kop gezet. Als ik mensen naar hun werk zie gaan of in de tuin zie werken, denk ik: kon ik dat nog maar. Lekker stoeien of voetballen met mijn kleinzoon zit er niet in. Dat is met geen geld goed te maken. Van de geringste lichamelijke inspanning moet ik dagen bijkomen. Het enige voordeel is dat het mij en mijn vrouw nog dichter bij elkaar heeft gebracht. Ook voor haar had het veel impact. We moesten zelfs verhuizen naar een gelijkvloerse woning.”

Bijna naar de sodemieter

Hoewel Jan met tegenzin een zaak tegen zijn werkgever begon, is hij nu wel blij dat hij het heeft gedaan. “Als je zoiets meemaakt, besef je niet direct hoe je leven verandert en welke kosten er op je pad komen. Zonder deze zaak, zonder dat er iemand was die voor ons opkwam, waren wij naar de sodemieter gegaan. Door Annelies werd ik sterker. Tijdens het proces wilde ik een paar keer opgeven. Maar Annelies hielp me er doorheen. Je oude leven krijg je er niet mee terug, maar door de regeling die door Annelies is getroffen, is de financiële zorg ons tenminste bespaard gebleven.”

Na 10 jaar
Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat de zaak van Jan naar alle tevredenheid werd afgesloten. “Door dit nu te vertellen ga je toch weer nadenken over wat er allemaal is gebeurd. Maar ik vind het belangrijk mijn verhaal te vertellen, zodat anderen daar van kunnen leren en er iets aan hebben.”

Meer publicaties van Berntsen Mulder Advocaten

Gewoon te mooi…

Op de bruiloft laten bruid en bruidegom een Chinese wensballon op. Aan de oever van de rivier naast de feestlocatie, staat het kersverse echtpaar de ballon vast te houden tot […]

Meer informatie arrow_forward

Actueel

Bedrag kinder- en partneralimentatie met 2 procent geïndexeerd voor 2019

Elk jaar wordt de kinder- en partneralimentatie door het Ministerie van Veiligheid en Justitie geïndexeerd. Dit jaar is de wettelijke verhoging vastgesteld op 2 procent. Het percentage is gepubliceerd in […]

Meer informatie arrow_forward
Wet Arbeidsmarkt in Balans – de 5 belangrijkste wijzigingen op een rij

‘Gaat het arbeidsrecht nou weer veranderen?’ Gaat het arbeidsrecht nu weer veranderen? Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer. Het doel van het kabinet (‘meer flexibiliteit, meer vaste contracten’) […]

Meer informatie arrow_forward
Leugenachtig cv: reden voor ontslag, maar niet voor vernietiging van de arbeidsovereenkomst

Tijdens een sollicitatie wilt u natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Dus schrijft u een sterke brief, verzamelt u uitstekende referenties en tuigt u een mooi cv op. […]

Meer informatie arrow_forward
De landelijke staking streekvervoer is begonnen!

Door een landelijke stakingsdag bij het streekvervoer rijdt er vandaag beperkt openbaar vervoer. Aan de stakingsacties doen Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES mee. Ook regionale treinlijnen in Limburg en rond […]

Meer informatie arrow_forward
Onrechtmatige wetgeving: verjaring bij doorlopende schade

Op 4 mei 2018 heeft de Hoge Raad geoordeeld over de vraag of de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de schade die een persoon lijdt wegens de instandhouding van wetgeving, […]

Meer informatie arrow_forward
Minister komt met regeling voor compensatie van transitievergoedingen

Al jaren zorgt het voor problemen en kritiek: de loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte. Daarom kondigde de regering in 2016 maatregelen aan om bepaalde knelpunten voor werkgevers te verminderen. Hierover schreef ik […]

Meer informatie arrow_forward