,

Letsel bij bedrijfsuitjes – wie draagt de schade?

20 juni 2016

Help!!! Daar hang ik, aan de Euromast, 100 meter boven de grond. Mijn handen nu nog stevig aan de reling en mijn voeten tegen de rand. Maar die moet ik loslaten… Ik kijk maar liever niet naar beneden. Mijn collega’s roepen me toe en moedigen me aan. Ik laat de reling los en laat me vallen…

Nee, wees gerust, dit is geen zelfmoordpoging. Langs een kabel glijd ik, goed gezekerd, langzaam naar beneden. Dit is de jaarlijkse Buitendag van ons kantoor, waarop we met de collega’s eens iets heel anders doen. Dat is dit keer dus abseilen van de Euromast.

Te pletter vallen

Terwijl ik nog aan de reling hang, schiet toch de vraag door me heen: wat als ik nu te pletter val? Wie is hiervoor dan aansprakelijk?

Veel werkgevers organiseren bedrijfsuitjes voor hun werknemers. Een goede manier om elkaar eens beter en op een heel andere manier te leren kennen. En het is natuurlijk ook goed voor de teambuilding. Vaak actief, bijvoorbeeld lekker met een boot het water op of met een terreinwagen over een parcours crossen. Maar, hoe riskanter de activiteit, hoe groter de kans op letsel.

Wie moet opkomen voor de letselschade van de gewonde werknemer?

Bij wie kan de gewonde werknemer zijn schade claimen? Je kunt dan denken aan de werkgever of het evenementenbureau dat het programma uitvoert.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk?

Wanneer is een werkgever aansprakelijk voor letsel van een werknemer? Dit staat in de artikelen 658 en 611 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. In de rechtspraak is dit verder uitgewerkt.

Criteria rechtspraak bij bedrijfsuitjes

De omstandigheden liggen van zaak tot zaak anders. Een rechter kijkt onder meer naar de volgende factoren. Heeft de werkgever de activiteit georganiseerd en betaald? Heeft de werkgever een extern evenementenbureau ingeschakeld? Is er een nauw verband met het normale werk? Waren de werknemers verplicht om mee te doen? Hoe risicovol was de activiteit? Wist de werknemer van te voren wat er ging gebeuren? Heeft de werkgever (voldoende) instructies en beschermingsmiddelen gegeven? Heeft de werkgever een ongevallenverzekering afgesloten?

Speedboot

De Rechtbank Utrecht oordeelde op 23 augustus 2012 over een zaak waarbij een werknemer van Randstad tijdens een bedrijfsuitje met een speedboot het water op ging. Daarbij werd bewust risicovol gevaren, met hoge snelheden. Dat ging fout. De werkneemster liep letsel op aan haar nek, rug en schouder, met langdurige klachten en arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De rechtbank vond dat de werkgever aansprakelijk was en de schade van de werkneemster moest vergoeden.

Landrover en ballonvaart

In een ander geval raakte een werknemer gewond tijdens een rit met een Landrover over de hei (Rechtbank Utrecht 3 september 1997). Ook raakte eens een werknemer gewond tijdens een ballonvaart, waarbij de ballon tegen een gebouw botste (Rechtbank Amsterdam 8 januari 2003). Ook in deze zaken veroordeelde de rechter de werkgever tot vergoeding van de schade van de werknemers.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

Maar niet altijd hoeft de werkgever te betalen. Een manager van een Nederlands bedrijf in Ivoorkust moest tijdens een bedrijfsuitje (verplicht!) naar het strand. Toen hij in het water stond, werd hij door een krachtige golf omver gegooid en raakte hij gewond. Het Hof vond dat de werkgever de werknemers niet hoefde te waarschuwen voor alle mogelijke gevaren van pootjebaden, zelfs niet in de woeste Atlantische Oceaan. De werkgever was dan ook niet tekortgeschoten in zijn zorgplicht, zeker niet nu hij ook nog  een ongevallenverzekering voor zijn werknemers had afgesloten. Volgens de rechter was dit ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’.

Hoge Raad over rollerskaten

Ook ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft in 2009 eens moeten oordelen over aansprakelijkheid van de werkgever bij bedrijfsuitjes. De werkgever organiseerde toen een workshop rollerskaten (niet verplicht voor de werknemers). Een van de werknemers viel op de harde vloer en brak haar pols. Zij hield hieraan blijvende klachten over. De werkgever was aansprakelijk. De Hoge Raad vond dat als een werkgever een risicovolle activiteit voor zijn werknemers organiseert, hij er zoveel mogelijk voor moet zorgen dat de werknemers hierbij niet gewond raken (eis van goed werkgeverschap).

Maakt het uit of een werkgever een extern evenementenbureau inschakelt?

Ook als de werkgever een evenementenbureau inschakelt, kan hij nog steeds aansprakelijk zijn voor de schade van de werknemer.

Zijn ook andere partijen aansprakelijk te stellen?

In een ander geval, in 2008, overleed een werkneemster na een ongeval met een togglebaan. In deze zaak werd het organiserende evenementenbureau met succes aansprakelijk gesteld.

U ziet, er zijn verschillende mogelijkheden om als werknemer uw schade na een bedrijfsuitje vergoed te krijgen.

Dat is een schrale troost als je op duizelingwekkende hoogte aan de rand van de Euromast bungelt. (De foto rechts is het bewijs dat ik er echt hing.) Met bonkend hart kijk ik naar de piepkleine collega’s die mij aanmoedigen vanaf de grond. Dan laat ik los, de angst overwonnen. Als ik 10 minuten later met beide benen op de grond sta, stel ik voor: “Volgend jaar misschien bowlen?”

 

 


Wilt u meer weten over aansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitjes? Neem dan contact met mij op via tel. 0172-427079 of via mail.

Meer publicaties van admin

Gewoon te mooi…

Op de bruiloft laten bruid en bruidegom een Chinese wensballon op. Aan de oever van de rivier naast de feestlocatie, staat het kersverse echtpaar de ballon vast te houden tot […]

Meer informatie arrow_forward

Actueel

Slachtoffers rellen tussen wal en schip

Letselschadeadvocaat Karin Nijman vecht tegen een woud aan regels om financiële bijstand te krijgen voor de acht slachtoffers van de Pijnacker-rellen. Op 7 juni 2007 verscheen hierover een artikel in […]

Meer informatie arrow_forward
Eigen straatje sneeuwvrij maken weer verplichten

De wereld buiten is wit en spiegelglad. Voetgangers schuifelen voorbij op zoek naar de wakken in de ijsmassa op de stoep. Vroeger werd ik met een zak zout en een […]

Meer informatie arrow_forward
Gordel om GiGagoed

“Gordel om GiGagoed!” Met deze slogan verleidt de overheid ons tot het dragen van autogordels. Dat is maar goed ook, want menig slachtoffer in een letselschadezaak loopt zeer ernstig letsel […]

Meer informatie arrow_forward
Huwelijkse voorwaarden met ‘verrassing’

“Ze is verliefd geworden op een ander.” Zegt hij beschaamd. Beste vriend van hem. Nooit verwacht. Dacht dat hij hem (enhaar) kon vertrouwen. 2 kinderen. 9 en 13 jaar. Loyaliteit […]

Meer informatie arrow_forward
Automobilist in Amsterdam iets beter beschermd…

Autorijden in Amsterdam is levensgevaarlijk. Fietsers springen van links en rechts voor je auto. Overal loerend, trek je heel langzaam op. Maar hoe voorzichtig kun je zijn? Voor een groen […]

Meer informatie arrow_forward
Debiel

“Teringdebiel!” wordt er geroepen als een jongen met veel herrie zijn scooter parkeert voor het huis van zijn ouders. Hij komt net terug van een avondje stappen. Een buurman komt […]

Meer informatie arrow_forward