,

Letsel bij bedrijfsuitjes – wie draagt de schade?

20 juni 2016

Help!!! Daar hang ik, aan de Euromast, 100 meter boven de grond. Mijn handen nu nog stevig aan de reling en mijn voeten tegen de rand. Maar die moet ik loslaten… Ik kijk maar liever niet naar beneden. Mijn collega’s roepen me toe en moedigen me aan. Ik laat de reling los en laat me vallen…

Nee, wees gerust, dit is geen zelfmoordpoging. Langs een kabel glijd ik, goed gezekerd, langzaam naar beneden. Dit is de jaarlijkse Buitendag van ons kantoor, waarop we met de collega’s eens iets heel anders doen. Dat is dit keer dus abseilen van de Euromast.

Te pletter vallen

Terwijl ik nog aan de reling hang, schiet toch de vraag door me heen: wat als ik nu te pletter val? Wie is hiervoor dan aansprakelijk?

Veel werkgevers organiseren bedrijfsuitjes voor hun werknemers. Een goede manier om elkaar eens beter en op een heel andere manier te leren kennen. En het is natuurlijk ook goed voor de teambuilding. Vaak actief, bijvoorbeeld lekker met een boot het water op of met een terreinwagen over een parcours crossen. Maar, hoe riskanter de activiteit, hoe groter de kans op letsel.

Wie moet opkomen voor de letselschade van de gewonde werknemer?

Bij wie kan de gewonde werknemer zijn schade claimen? Je kunt dan denken aan de werkgever of het evenementenbureau dat het programma uitvoert.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk?

Wanneer is een werkgever aansprakelijk voor letsel van een werknemer? Dit staat in de artikelen 658 en 611 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. In de rechtspraak is dit verder uitgewerkt.

Criteria rechtspraak bij bedrijfsuitjes

De omstandigheden liggen van zaak tot zaak anders. Een rechter kijkt onder meer naar de volgende factoren. Heeft de werkgever de activiteit georganiseerd en betaald? Heeft de werkgever een extern evenementenbureau ingeschakeld? Is er een nauw verband met het normale werk? Waren de werknemers verplicht om mee te doen? Hoe risicovol was de activiteit? Wist de werknemer van te voren wat er ging gebeuren? Heeft de werkgever (voldoende) instructies en beschermingsmiddelen gegeven? Heeft de werkgever een ongevallenverzekering afgesloten?

Speedboot

De Rechtbank Utrecht oordeelde op 23 augustus 2012 over een zaak waarbij een werknemer van Randstad tijdens een bedrijfsuitje met een speedboot het water op ging. Daarbij werd bewust risicovol gevaren, met hoge snelheden. Dat ging fout. De werkneemster liep letsel op aan haar nek, rug en schouder, met langdurige klachten en arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De rechtbank vond dat de werkgever aansprakelijk was en de schade van de werkneemster moest vergoeden.

Landrover en ballonvaart

In een ander geval raakte een werknemer gewond tijdens een rit met een Landrover over de hei (Rechtbank Utrecht 3 september 1997). Ook raakte eens een werknemer gewond tijdens een ballonvaart, waarbij de ballon tegen een gebouw botste (Rechtbank Amsterdam 8 januari 2003). Ook in deze zaken veroordeelde de rechter de werkgever tot vergoeding van de schade van de werknemers.

Ongelukkige samenloop van omstandigheden

Maar niet altijd hoeft de werkgever te betalen. Een manager van een Nederlands bedrijf in Ivoorkust moest tijdens een bedrijfsuitje (verplicht!) naar het strand. Toen hij in het water stond, werd hij door een krachtige golf omver gegooid en raakte hij gewond. Het Hof vond dat de werkgever de werknemers niet hoefde te waarschuwen voor alle mogelijke gevaren van pootjebaden, zelfs niet in de woeste Atlantische Oceaan. De werkgever was dan ook niet tekortgeschoten in zijn zorgplicht, zeker niet nu hij ook nog  een ongevallenverzekering voor zijn werknemers had afgesloten. Volgens de rechter was dit ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’.

Hoge Raad over rollerskaten

Ook ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft in 2009 eens moeten oordelen over aansprakelijkheid van de werkgever bij bedrijfsuitjes. De werkgever organiseerde toen een workshop rollerskaten (niet verplicht voor de werknemers). Een van de werknemers viel op de harde vloer en brak haar pols. Zij hield hieraan blijvende klachten over. De werkgever was aansprakelijk. De Hoge Raad vond dat als een werkgever een risicovolle activiteit voor zijn werknemers organiseert, hij er zoveel mogelijk voor moet zorgen dat de werknemers hierbij niet gewond raken (eis van goed werkgeverschap).

Maakt het uit of een werkgever een extern evenementenbureau inschakelt?

Ook als de werkgever een evenementenbureau inschakelt, kan hij nog steeds aansprakelijk zijn voor de schade van de werknemer.

Zijn ook andere partijen aansprakelijk te stellen?

In een ander geval, in 2008, overleed een werkneemster na een ongeval met een togglebaan. In deze zaak werd het organiserende evenementenbureau met succes aansprakelijk gesteld.

U ziet, er zijn verschillende mogelijkheden om als werknemer uw schade na een bedrijfsuitje vergoed te krijgen.

Dat is een schrale troost als je op duizelingwekkende hoogte aan de rand van de Euromast bungelt. (De foto rechts is het bewijs dat ik er echt hing.) Met bonkend hart kijk ik naar de piepkleine collega’s die mij aanmoedigen vanaf de grond. Dan laat ik los, de angst overwonnen. Als ik 10 minuten later met beide benen op de grond sta, stel ik voor: “Volgend jaar misschien bowlen?”

 

 


Wilt u meer weten over aansprakelijkheid tijdens bedrijfsuitjes? Neem dan contact met mij op via tel. 0172-427079 of via mail.

Meer publicaties van Berntsen Mulder Advocaten

Cookiewetgeving – interview met advocaat Carst Teiwes

Advocaat Carst Teiwes vertelt in dit interview meer over de nieuwe cookiewetgeving.  

Meer informatie arrow_forward

Actueel

In de tang van het concurrentiebeding?

Je bent op zoek naar een andere baan. Een concurrentiebeding kan je dan enorm belemmeren in het vinden of accepteren van een nieuwe baan. Zit je dan in de tang […]

Meer informatie arrow_forward
Week van het Arbeidsrecht: gratis advies van een advocaat

‘Concurrentiebeding blijkt vaak niet van toepassing’ Berntsen Mulder Advocaten organiseert van maandag 20 mei tot en met vrijdag 24 mei weer de jaarlijkse Week van het Arbeidsrecht. Mensen met vragen […]

Meer informatie arrow_forward
Berntsen Mulder Advocaten steunt Alphen Art 2019

In het weekend van 10 tot 12 mei vindt in Alphen weer het straatkunstfestival Alphen Art plaats. Dit jaar sponsort ons kantoor dit lokale kunstevenement. “Ik hou van kunst en […]

Meer informatie arrow_forward
Hoe personeelsgegevens aan derden doorgeven én aan AVG voldoen?

Hoe kunt u als werkgever gegevens van uw personeel aan derden doorgeven en tóch aan de AVG voldoen? In dit artikel vertel ik u hoe u als werkgever op de […]

Meer informatie arrow_forward
Op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag is ons kantoor gesloten

Op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag is ons kantoor gesloten. Voor dringende juridische zaken die niet kunnen wachten, vragen wij u om uiterlijk donderdag 18 april contact met ons op […]

Meer informatie arrow_forward
Op de knieën – column Dennis Captein over Baas Plantenservice

Gerechtigheid. Zo begint de column die AD-columnist Dennis Captein zaterdag 6 april 2019 publiceerde over het faillissement van Baas Plantenservice. In de column schetst hij hoe gedupeerde kwekers het faillissement […]

Meer informatie arrow_forward