Letsel na mishandeling? 9 tips om sterk te staan

Letselschade
Blog
12 mei 2017

Het zal u maar gebeuren. U gaat gezellig met uw vriendin een avondje uit. Iemand valt uw vriendin lastig. U zegt er wat van. Deze persoon gaat door het lint. U wordt geslagen en geschopt. De dader wordt door de uitsmijter uit de kroeg gezet en overgedragen aan de politie. Daar staat u dan, beduusd van de situatie en uw gezicht en ribben doen zeer. Op de eerste hulp blijken uw oogkas en twee ribben gebroken. Wat nu?

Ik ben advocaat, gespecialiseerd in slachtofferzaken. Ik sta slachtoffers bij in het hele traject van aangifte doen tot het verhalen van hun schade op de dader. Ik geef graag wat tips.

Tip 1. Doe altijd aangifte

Ga altijd naar de politie om aangifte te doen. Iedereen in Nederland heeft recht om aangifte te doen. Dit mag op ieder bureau in Nederland. Meestal moet u hiervoor een afspraak maken.

Tip 2. Vertel uw verhaal zo uitgebreid mogelijk bij de aangifte

Vertel uw verhaal zo uitgebreid mogelijk bij de politie en lees uw aangifte goed door voordat u deze ondertekent. Een onvolledige aangifte kan grote gevolgen in de strafzaak hebben.

Tip 3. Benoem bij de aangifte alle gevolgen van de mishandeling

Benoem alle gevolgen van de mishandeling zo goed en zo uitgebreid mogelijk, hoe klein de gevolgen ook zijn. Laat foto’s maken van zichtbaar letsel en laat de agent dit ook noteren in de aangifte.

Tip 4. Geef de politie toestemming medische informatie op te vragen

Het kan zijn dat de politie u vraagt om toestemming om uw medische informatie op te vragen bij uw huisarts. Mijn advies is om hieraan gehoor te geven, tenzij u zwaarwegende bezwaren heeft hiertegen. Medische informatie in het dossier kan uw aangifte onderbouwen en kan het verschil maken  tussen een vrijspraak en een veroordeling van de verdachte.

Tip 5. Doe ook aangifte als dader niet bekend is

Ook als de dader niet bekend is, is het aan te raden om aangifte te doen. Hiermee zorgt u er namelijk voor dat u uw schade op het Schadefonds Geweldsmisdrijven kunt verhalen. Over dit schadefonds zal ik in een ander artikel schrijven.

Tip 6. Raadpleeg een advocaat

Raadpleeg bij ernstige gewelds- en zedenzaken een advocaat. U heeft dan recht op gratis bijstand van een advocaat. Hoe hoog uw inkomen is, maakt daarvoor niet uit. (Meer informatie hierover vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org).

Tip 7. Ernst van letsel bepaalt of u gratis hulp kunt krijgen

Wanneer is er sprake van een ernstige geweldszaak? De Raad voor Rechtsbijstand bepaalt of u recht heeft op gratis advies. De Raad kijkt naar de ernst van uw letsel. Er moet sprake zijn van ernstig letsel.

Tip 8. Bekijk de letsellijst van de RvR

Wat is ernstig letsel? De Raad gebruikt een ‘letsellijst’ die het Schadefonds Geweldsmisdrijven ook gebruikt voor de vraag of u recht heeft op een gratis advocaat.

Tip 9. Psychische problemen zijn volgens RvR geen ernstig letsel

Als er alleen (spier)pijn en kneuzingen zijn, is er volgens de Raad geen sprake van ernstig letsel. Een gebroken neus, arm of been is wel ernstig letsel. Psychische problemen worden alleen bij een zedenzaak als ernstig aangemerkt. Psychische problemen bij een geweldsdelict vallen niet onder ernstig letsel volgens de Raad.

Conclusie

In het voorbeeld waarmee ik dit artikel begon, heeft het slachtoffer recht op een gratis advocaat.
Als u deze stappen volgt, komt u goed beslagen ten ijs.

Mogelijkheden

Uw gezellig avondje uit is geëindigd met een flinke kater. Maar u heeft verschillende mogelijkheden om uw schade te verhalen op de dader. Ik ben gespecialiseerd in slachtofferzaken en kan u bijstaan als advocaat.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    15 maart 2024

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    Brandwonden door een kopje thee Op 15 januari 2024 sprak de rechtbank Noord-Nederland zich in […]


    Lees meer ›
    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    28 februari 2024

    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    Elektrische voertuigen (Deel IV) Dit is deel IV in de blogserie over elektrische voertuigen: Deel […]


    Lees meer ›
    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    7 februari 2024

    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    Zus moet schadevergoeding betalen na geheime crematie vader Op 22 december 2023 heeft de rechtbank […]


    Lees meer ›