Nieuwe wet moet doorstart bij dreigend faillissement makkelijker maken
9 oktober 2020Bedrijven die – bijvoorbeeld door de coronacrisis – in problemen raken en failliet dreigen te gaan, kunnen door een nieuwe wet makkelijker een doorstart maken. Deze Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) moet het eenvoudiger maken een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden.
Deze week is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel van de minister van Rechtsbescherming Sander Dekker. De Tweede Kamer was in mei 2020 al akkoord gegaan met de nieuwe wet. Lees hier het wetsvoorstel van de WHOA.
Kern van de WHOA
De kern van de nieuwe wet is dat niet álle schuldeisers en álle aandeelhouders het eens moeten zijn met een afspraak over het terugbrengen van schulden. Met de nieuwe wet is een meerderheid al voldoende. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid (waarvan Rechtsbescherming een onderdeel is) heeft de wet voordelen voor bedrijven die door grote schulden failliet dreigen te gaan, maar die wel bedrijfsonderdelen of bedrijfsactiviteiten hebben die wél levensvatbaar zijn. Dergelijke bedrijven kunnen makkelijker een doorstart maken, omdat een kleinere groep schuldeisers en aandeelhouders groen licht hoeven te geven voor een plan van aanpak om de schulden af te betalen.
Versnelde invoering WHOA
De aanleiding voor het versneld doorvoeren van deze wet is dat de overheid verwacht dat veel bedrijven door de coronacrisis in geldproblemen raken en failliet dreigen te gaan. Het wetsvoorstel zelf is al lang voor de coronacrisis in beeld was in elkaar gezet. Al in 2017 drong de Vereniging van Insolventierecht Advocaten (Insolad)aan op een dergelijke wet.
Het is nog niet exact bekend wanneer de nieuwe wet van kracht wordt, maar naar verwachting wordt dat 1 januari 2021.
Eerder schreef advocaat Jeroen Thiele over dit onderwerp: ‘Mogelijkheden voor ondernemer om faillissement te voorkomen in coronacrisis‘.
Heeft u hulp nodig van ervaren advocaten insolventierecht en/of ondernemingsrecht? Neem dan gerust contact op met ons kantoor. Dat kan telefonisch via tel. 0172 – 49 43 45. Een e-mail sturen kan uiteraard ook.
Foto: Tim van der Wiel.
Wilt u meer weten?
Neem gerust contact op via tel. 0172 - 49 43 45. Een e-mail sturen kan uiteraard ook.