,

Op de knieën – column Dennis Captein over Baas Plantenservice

8 april 2019

Gerechtigheid. Zo begint de column die AD-columnist Dennis Captein zaterdag 6 april 2019 publiceerde over het faillissement van Baas Plantenservice. In de column schetst hij hoe gedupeerde kwekers het faillissement bekijken.

De column is hieronder te lezen. Onder de afbeelding van de column is de tekstversie te lezen.

column Dennis Captein over Baas Plantenservice 6 april 2019

De aanleiding voor de column is dit bericht over de uitbetaling van een groot deel van de schade aan de gedupeerden van het faillissement van Baas Plantenservice.

Tekstversie

Gerechtigheid! Dankzij Guus Berntsen. De oude rot in het advocatenvak pakte de directie en grootaandeelhouder van het failliete Baas Plantenservice keihard aan. Hij overtuigde de rechter ervan dat die zich schuldig hebben gemaakt aan malversaties, wat bij ons thuis overigens gewoon een deftig woord voor oplichterij is.

Toen het grootste plantenexportbedrijf van Hazerswoude-Dorp en Boskoop op omvallen stond, roofden de ceo en zijn handlanger de club nog even snel leeg, waardoor de schuldeisers, die nog miljoenen euro’s tegoed hadden, nul op rekest kregen. Zo werden tientallen kwekers de dupe. Sommigen van hen werden zo hard geraakt dat de ellende niet meer te overzien was: ze gingen failliet en kregen gezondheids- en/of relatieproblemen. Ondertussen doken directie en grootaandeelhouder onder, in warme oorden, liggend op strandbedjes met daaronder tassen vol gestreken bankbiljetten. Maar met onze boomkwekers moet je niet sollen. Een verongelijkte kweker is als een pitbull. Die bijt en laat pas los als je een koevoet tussen zijn tanden zet. De gedupeerden sloegen de handen ineen en bleven de Alphense curator bestoken met informatie die het handelen van dit tweetal in een duister daglicht zette. Daar maakte Berntsen dankbaar gebruik van. Zelf stelde hij ook een grondig onderzoek in. Daarbij kwam hij zaken tegen die het daglicht niet konden verdragen.

Inmiddels heeft de rechter de benadeelden op voorspraak van Berntsen in het gelijk gesteld. Eind deze maand moet het eerste portie van 2,1 miljoen euro overgemaakt zijn aan de schuldeisers. Later volgen, zo is zeker, meer uitbetalingen. Voor sommigen is dat slechts ten dele compensatie. Immers, wie schulden heeft bouwt daarna automatisch meer schulden op en een beschadigd hart herstelt nooit meer voor de volle honderd procent.

Niettemin voelt deze rechterlijke uitspraak als gerechtigheid. Curator Berntsen heeft zijn werk gedaan. Nu wordt het tijd dat de officier van justitie opstaat. Want zulke praktijken verdienen ook een passend strafrechtelijk vonnis. Kaalplukken is niet genoeg, schaamteloze graaiers moeten ook op de knieën.


Met een abonnement op het AD is de column ook te lezen op de website van het AD: Graaiers moeten ook op de knieën.

Actueel

Aan het eind van een beladen week voor de advocatuur in Nederland, was het zondag tijd voor ontspanning. Ons kantoor deed...

Meer informatie arrow_forward

Ook ons kantoor is geschokt door de liquidatie van advocaat strafrecht Derk Wiersum in Amsterdam op woensdag 18...

Meer informatie arrow_forward

In onze blog van 28 juni 2019 (Hoge Raad moet uitsluitsel geven over beëindigen slapend dienstverband) berichtten wij u dat...

Meer informatie arrow_forward

Op dinsdag 24 september wordt er weer een Themacafé Relatie & Echtscheiding gehouden in Amstelveen. Namens Berntsen...

Meer informatie arrow_forward

Berntsen Mulder Advocaten is jarig. Het kantoor bestaat 25 jaar en om dat te vieren, staan medewerkers woensdag 18 september...

Meer informatie arrow_forward

De Wet Werk en Zekerheid is nog geen 5 jaar oud, maar gaat toch nu al op de schop. Het doel van het de WWZ  - meer...

Meer informatie arrow_forward