Op vakantie met kinderen na scheiding – checklist

U bent net gescheiden of u heeft uw relatie verbroken en u wilt nu ontspannen op vakantie met de kinderen. De koffers staan klaar. De paspoorten van u en de kinderen zijn opgezocht. Maar waar moet u nog meer aan denken?

Toestemming van ex

Als u op vakantie wilt met de kinderen, heeft u de toestemming nodig van de andere ouder als deze ouder het gezag heeft over de kinderen. Als de andere ouder geen gezag heeft, is deze toestemming niet nodig. Wanneer heeft u wel of geen gezag?

1. Scheiden / beëindigen geregistreerd partnerschap = gezamenlijk gezag

Ouders hebben het gezamenlijk gezag over de kinderen tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Ook bij het eindigen van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap houden de ouders meestal het gezamenlijk gezag. Na de scheiding is toestemming van de andere ouder nodig als u alleen op vakantie gaat met de kinderen.

2. Beëindigen relatie en gezamenlijk gezag

Als u niet getrouwd bent, maar u wel samen kinderen heeft, heeft de moeder automatisch het gezag. De vader kan het gezag aanvragen via de rechtbank. Als u beiden het gezag heeft over de kinderen, moet u altijd toestemming vragen aan de andere ouder voor een vakantie.

3. Beëindigen relatie en geen gezamenlijk gezag

Als de vader niet het gezamenlijk gezag heeft aangevraagd via de rechtbank, heeft hij geen gezag. De moeder kan zonder toestemming op vakantie met de kinderen. De vader heeft voor een vakantie met de kinderen dan altijd toestemming nodig.

Hoe krijgt u toestemming?

De toestemming kan worden gegeven via een formulier dat is te downloaden op de website van de Rijksoverheid: Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland. Daarnaast is het verstandig om een kopie van het paspoort van de andere ouder mee te nemen.

Checklist

Naast het toestemmingsformulier – en een kopie van het paspoort van de andere ouder – is het verstandig om nog een aantal documenten mee te nemen. Ook wanneer de andere ouder geen gezag heeft, is het verstandig om deze documenten mee te nemen. Op deze manier kunt u laten zien dat u alleen het gezag heeft en het toestemmingsformulier niet nodig is. Samengevat: neem altijd de volgende documenten mee op reis:

  1. Toestemmingsformulier (wanneer de andere ouder gezag heeft).
  2. Kopie van het paspoort van de andere ouder (wanneer de andere ouder gezag heeft).
  3. Uittreksel van de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) of een geboorteakte van ieder kind.
  4. Recent uittreksel uit het gezagsregister van ieder kind. Of eventueel een rechterlijke uitspraak met betrekking tot het gezag.
  5. Kopie van het retourticket. Neem een kopie van uw retourticket mee. Zo is duidelijk dat u geen enkeltje Timboektoe met uw kinderen heeft geboekt.

Als u bovenstaande documenten meeneemt, kunt u onbezorgd en ontspannen op vakantie met de kinderen.

Geen toestemming

Maar wat nu als de andere ouder weigert om toestemming te geven voor de vakantie of weigert het paspoort van de kinderen mee te geven? In dat geval kan een advocaat voor u een procedure opstarten bij de rechtbank.


Als u vragen heeft over problemen die zich voordoen wanneer beide ouders gezag hebben, of wilt u dat ik uitzoek wat in uw situatie het best is om te doen? Neem gerust contact met mij op. U kunt mij altijd bellen (tel. 0172 – 42 71 95) of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Stappenplan echtscheiding

    13 september 2023

    Stappenplan echtscheiding

    We begrijpen dat een echtscheiding voor onze cliënten een onzekere situatie is waarin zij met […]


    Lees meer ›
    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    14 februari 2023

    Verandering gezamenlijk gezag ouders en berekening alimentatie van kracht

    Met ingang van dit jaar is een tweetal belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van […]


    Lees meer ›
    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    9 september 2022

    Ouderverstoting – wat als een kind denkt te moeten kiezen voor één ouder?

    Ouderverstoting is de situatie dat een kind zich in een echtscheidingsproces gedwongen voelt voor één […]


    Lees meer ›