,

Pascal van der Toorn Vrijthoff over het ongeluk dat zijn leven veranderde

3 oktober 2014

‘Die man kreeg 120 euro boete. Ik kreeg levenslang’

Pascal van der Toorn Vrijthoff is een ervaren motorrijder. Als een automobilist hem op een ochtend over het hoofd ziet, verandert dat in één klap zijn leven. In dit interview vertelt Pascal zijn verhaal.

Het ongeval
Maandag 2 juli 2007 zal Pascal van der Toorn Vrijthoff (46) nooit meer vergeten. Hij gaat die dag op zijn motor naar het werk. Een fourwheeldrive ziet hem over het hoofd en slaat pal voor Pascal linksaf. Pascal knalt tegen de auto en daarna tegen een lantaarnpaal.

“Het was die dag prachtig weer,” weet Pascal. “Ik reed net veertig, omdat ik van een rotonde kwam. Na de klap lag ik op de grond. Ik dacht dat ik mijn rug en benen gebroken had. Ik herinner me nog dat mijn vriendin aan de ambulancebroeder vroeg me meer morfine te geven, omdat ik verrekte van de pijn. Maar ze konden me niet meer geven, anders werd de dosis fataal…”

De operatie
“De operatie duurde 8,5 uur. Het bot van mijn bovenbeen was dwars door mijn bekken geschoten. Het bot was verbrijzeld. Daar werden titanium beugels in gezet. En ik had mijn onderbeen gebroken. Ik ben de chirurgen dankbaar dat ze mij – en mijn ledematen – hebben kunnen redden. De chirurg noemde mij gekscherend een klusproject.”

“Ik zal nooit vergeten dat mijn zoontje op bezoek kwam in het ziekenhuis en vroeg: ‘Papa, we gaan zeker niet meer voetballen vandaag?’ Dat soort momenten snijden door je ziel, maar geven je tegelijkertijd heel veel kracht. Ik had een doel om voor te vechten. Ik zou er weer bovenop komen, al was het maar voor Tim.”

Op een verjaardag parkeren ze je in een hoek
“Na tien dagen mocht ik naar huis. Thuis moest ik drie maanden op mijn rug liggen. Vreselijk was dat. Daarna de fysiotherapie en nog zes maanden een rolstoel. Ik ben nogal fors van postuur. Het is heel vreemd om te zien dat je anders behandeld wordt als je in een rolstoel zit. Op een verjaardag parkeren ze je in een hoek en iedereen praat over je heen.
Van grote stevige kerel werd ik een invalide in een rolstoel. Dat doet wel wat met je.”

“Ik trainde keihard voor mijn herstel, maar bleek een aandoening te hebben waarbij dat harde trainen juist averechts werkte (atrofie). Mijn spiermassa nam juist af. De artsen stonden eerst voor een raadsel, maar al snel bleek dat het kwam omdat mijn achterste kruisbanden volledig afgescheurd waren. Het laatste wat je dan wilt horen is dat ze opnieuw moeten opereren. Maar er zat niets anders op: “Ga terug naar start…”

“Daar ging ik weer, van mijn heup tot mijn enkel in het gips. Dan kun je echt helemaal niets. Probeer zo maar eens op de wc te zitten.”

Carrière gierend tot stilstand
“Ik werkte bij de KLM als kwaliteitscontroleur. Dat was een geweldige baan waarbij ik heel veel in het buitenland zat. Mijn carrière kwam gierend tot stilstand. Mijn werkgever was heel begripvol en meewerkend, maar toch verandert je carrièreperspectief door zo’n ongeluk. Als je in een rolstoel zit, word je eigenlijk niet meer voor vol aangezien. De vele buitenlandreizen heb ik moeten opgeven. Het heeft heel lang geduurd, maar na zeven jaar heb ik eindelijk weer een uitdagende baan. Ik blijf er voor knokken.”

Die vent kreeg een boete van 120 euro
“Ik leef nog en daar ben ik dankbaar voor. Mijn gezin is bij elkaar gebleven en we zijn er sterker door geworden. Maar er is dagelijks nog veel pijn en er zijn zoveel dingen die je niet meer kunt doen door de beperkingen. Maar ik probeer te focussen op wat er nog wel gaat en ik sta positief in het leven. Dat is soms wel erg lastig. Toen ik de dader voorbij zag rijden terwijl hij druk gebarend met een telefoon aan zijn oor zat was ik met stomheid geslagen. Heb je dan niets geleerd? vroeg ik mij af.”

“Ik wil er niet te lang over nadenken dat zo’n vent een boete van 120 euro gekregen heeft, terwijl ik levenslang pijn zal hebben en niet met mijn kinderen kan stoeien.”

Het juridische gevecht
“Bij de nasleep van zo’n ongeval is hulp van een goede letselschade-advocaat onontbeerlijk, daar ben ik echt van overtuigd. Je loopt tegen zaken aan waar je normaal gesproken niet eens over nadenkt. Onze verzekeringsagent had goede ervaringen met dit Berntsen Mulder Advocaten. Mijn behandelaar ging na een paar maanden weg bij Berntsen Mulder. Toen nam Karin Nijman het over. Zij beloofde dat ze het samen met mij zou afmaken. En daar heeft zij zich aan gehouden. Zelfs tijdens haar zwangerschapsverlof is ze mijn zaak blijven doen. Dat vond ik erg prettig.”

“Karin had gewaarschuwd dat het lang kon duren, maar ik had niet verwacht dat het zo´n juridisch steekspel zou worden. Al na een paar dagen erkende de verzekeraar de aansprakelijkheid, dus ik dacht dat het wel goed zat. Toch vond de verzekeraar steeds nieuwe strijdpunten. Kwamen die zenuwbeschadigingen in mijn arm nu omdat ik om een lantaarnpaal gevouwen was of omdat ik 8,5 uur verkeerd op de operatietafel gelegen had? Dat ik tot het ongeval een hele vlotte carrière doormaakte, die daarna opeens stopte, kwam dat door het ongeval of waren er toch nog andere argumenten voor te verzinnen? En zo ging het maar door. Het leek wel of elke nieuwe behandelaar bij de verzekeraar weer nieuwe strijdpunten bedacht. Idioot was dat. Karin werd er uiteindelijk zo kwaad om dat ze zelfs een klacht indiende bij de verzekeraar. Dat hielp.”

Mediation
“Als oplossing werd mediation voorgesteld. Karin is zelf ook mediator en raadde me aan dit te doen. Met de verzekeraar, met mijn vriendin en met Karin gingen we een dag aan tafel onder begeleiding van een mediator. Ook dat werd een echte uitputtingsslag; zenuwslopend. Maar uiteindelijk heb ik het bedrag gekregen dat recht doet aan alle schade.”

“Als ik mocht kiezen zouden ze alles mogen houden en zou ik weer de oude willen zijn, maar die keuze heb ik niet. Wat overblijft is mijn tomeloze energie om verder te gaan met mijn zoontje Tim en dochter Noa en mijn vriendin Marjolein en te genieten van het leven dat we hebben. Daar ben ik elke dag dankbaar voor.”

Actueel

Aan het eind van een beladen week voor de advocatuur in Nederland, was het zondag tijd voor ontspanning. Ons kantoor deed...

Meer informatie arrow_forward

Ook ons kantoor is geschokt door de liquidatie van advocaat strafrecht Derk Wiersum in Amsterdam op woensdag 18...

Meer informatie arrow_forward

In onze blog van 28 juni 2019 (Hoge Raad moet uitsluitsel geven over beëindigen slapend dienstverband) berichtten wij u dat...

Meer informatie arrow_forward

Op dinsdag 24 september wordt er weer een Themacafé Relatie & Echtscheiding gehouden in Amstelveen. Namens Berntsen...

Meer informatie arrow_forward

Berntsen Mulder Advocaten is jarig. Het kantoor bestaat 25 jaar en om dat te vieren, staan medewerkers woensdag 18 september...

Meer informatie arrow_forward

De Wet Werk en Zekerheid is nog geen 5 jaar oud, maar gaat toch nu al op de schop. Het doel van het de WWZ  - meer...

Meer informatie arrow_forward