← Terug

Scheiden via mediation of via advocaat?

Personen- en familierecht

Scheiden via mediation of via advocaat?

U heeft er lang over nagedacht en de beslissing genomen: u wilt scheiden. Of uw partner heeft aangegeven te willen scheiden. De vraag is: wat nu? Hoe pakt u dit aan? Gaat u naar een (advocaat-)mediator of naar een advocaat? Wat is het beste? En wat zijn de verschillen? Op deze pagina leggen wij de mogelijkheden uit, zodat u een goede keuze kunt maken welk traject het best bij u past.

Lees hieronder welke situatie voor u van toepassing is:

Verder praten 0172 – 49 43 45

Mediation

U kunt kiezen voor mediation. In dat geval probeert u onder begeleiding van een (advocaat-)mediator samen tot afspraken te komen. Er vinden een aantal gezamenlijke besprekingen plaats om met elkaar tot afspraken te komen. U kunt de ander niet dwingen om in mediation te gaan, maar als u beiden open staat voor mediation, kan mediation een juiste keuze zijn. De (advocaat-)mediator helpt u om met elkaar constructieve stappen te zetten om te komen tot het maken van goede afspraken. De afspraken worden vervolgens door de (advocaat-)mediator voor u vastgelegd.

Wanneer is het verstandig om voor mediation te kiezen?

In welke situaties is het verstandig om voor mediation te kiezen? Als er kinderen in het spel zijn, is het van belang dat u met elkaar in gesprek blijft. U bent in de toekomst geen partners meer van elkaar, maar u blijft beiden ouders van uw kinderen. Ook in de toekomst moet u samen afspraken maken over de kinderen. Met elkaar blijven communiceren is dan ook een ‘must’. Via de weg van mediation blijft u met elkaar in gesprek en probeert u onder begeleiding van de (advocaat-)mediator samen tot afspraken te komen over de scheiding, waaronder afspraken over de kinderen.

Ook als u geen kinderen heeft, kan mediation verstandig zijn. Mediation kan voorkomen dat u in een vechtscheiding terecht komt. De mediator begeleidt u ook in dit geval bij het maken van goede en duurzame afspraken.

Wat is de rol van de mediator?

De (advocaat-)mediator begeleidt u bij een scheiding op emotioneel, juridisch en op financieel gebied. De (advocaat-)mediator is neutraal en kiest geen partij. De (advocaat-)mediator informeert u beiden over de verschillende punten waarover afspraken moeten worden gemaakt. De (advocaat-)mediator helpt u om het gesprek en de communicatie op gang te brengen en om met elkaar tot afspraken te komen. De (advocaat-)mediator kijkt hierbij ook naar de belangen achter uw standpunten. De (advocaat-)mediator kan voor u een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant opstellen, waarin de afspraken voor u goed worden vastgelegd. Deze stukken worden vervolgens door de (advocaat-)mediator voor u ingediend bij de rechtbank met het verzoek om de afspraken op te nemen in de uitspraak van de rechtbank. Wanneer u tijdens de mediation behoefte heeft aan eenzijdig advies, mag u ook tijdens de mediation op de achtergrond advies inwinnen van een advocaat.

Neem voor hulp contact met ons op via 0172 – 49 43 45 of via het contactformulier. U kunt ons ook een WhatsApp sturen.

Verzoek indienen bij rechtbank

Voor het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank, heeft u altijd een advocaat nodig. Een advocaat-scheidingsmediator van de vFAS (Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) kan het gehele traject voor u verzorgen. Een mediator die geen advocaat is, kan dit niet. Het is een voordeel voor u dat uw mediator ook advocaat is.

Wanneer kan partneralimentatie niet worden gewijzigd?

Als uw partner niet in mediation wenst te gaan, kunt u niet anders dan zelf naar een advocaat gaan. Een advocaat kan u adviseren en namens u procederen.

Wanneer is het verstandig om naar een advocaat te gaan?

Het is verstandig om naar een advocaat te gaan als u of uw partner mediation niet ziet zitten. Daarnaast kan een advocaat u eenzijdig adviseren. Een (advocaat-)mediator is neutraal en kijkt altijd naar uw beider belangen.

Wat is de rol van de advocaat?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de stap naar een advocaat niet een stap richting een vechtscheiding. De meeste advocaten proberen in onderling overleg afspraken te maken. Een advocaat, die aangesloten is bij de vFAS, is zelfs verplicht om dat te doen. Wanneer er afspraken worden gemaakt, kan een advocaat deze afspraken vastleggen in een ouderschapsplan en in een echtscheidingsconvenant. Slechts wanneer onderling overleg niet tot een oplossing leidt, kan er door de advocaat een inhoudelijke procedure worden gevoerd. Een advocaat zal alleen uw belangen behartigen en niet de belangen van uw ex.

Het traject

Welk pad u het beste kunt bewandelen, hangt af van uw persoonlijke situatie, het contact met elkaar en de bereidheid over en weer. Van belang is dat u zich in ieder geval laat begeleiden door een gespecialiseerde familierecht advocaat(-scheidingsmediator). Zo komt u tot duurzame oplossingen en voorkomt u problemen in de toekomst.


Wij helpen u graag verder

Deskundige en zorgvuldige begeleiding bij een scheiding op zowel emotioneel, juridisch en financieel gebied is van groot belang. Onze gespecialiseerde advocaat-mediators hebben alle benodigde kennis en ervaring in huis om u op al deze gebieden goed van dienst te kunnen zijn. Onze advocaat-mediators gaan samen met u op zoek naar de meest acceptabele en duurzame oplossingen voor u beiden.

Onze advocaat-mediators en/of advocaten staan voor u klaar. Neem vrijblijvend contact op via 0172 – 49 43 45. U kunt ook onderstaand invullen, waarna wij contact met u zullen opnemen.




    Laat onze specialisten u helpen