Tijdelijke arbeidsovereenkomsten? Per 1 januari 2015 geldt een aanzegplicht

Arbeidsrecht werkgever
Blog
20 november 2014

Opgelet! Per 1 januari veranderen de regels voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Voor contracten met een duur van zes maanden of meer dient de werkgever de betreffende werknemer uiterlijk 1 maand van te voren te laten weten dat het contract eindigt. Doet de werkgever dat niet, dan moet hij de werknemer mogelijk een boete betalen.

Wet Werk en Zekerheid
De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zorgt voor een aantal belangrijke wijzigingen, zowel voor werkgevers als werknemers. Kort gezegd wil de regering het voor werkgevers gemakkelijker en goedkoper maken om werknemers met een vast dienstverband te ontslaan. Hier staat tegenover dat de wetgever flexibele krachten, zoals werknemers met een tijdelijk dienstverband, meer rechtsbescherming wil bieden.

Aanzegtermijn
Eén van de maatregelen om flexibele krachten meer rechten te geven, is het invoeren van een ‘aanzegplicht’. Door deze aanzegplicht moet de werknemer in tijdelijke dienst tijdig duidelijkheid over zijn positie krijgen. Om precies te zijn: de werkgever moet uiterlijk één maand voor het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst schriftelijk aan de werknemer laten weten of hij de arbeidsovereenkomst wil voortzetten of niet. Let op: dit geldt alleen voor contracten met een duur van zes maanden of langer.

Schriftelijk
De WWZ bepaalt dat de werkgever zijn personeel schriftelijk op de hoogte moet stellen van de beëindiging. Om enige discussie met de werknemer hierover te voorkomen, is het voor werkgevers raadzaam om de aanzegging per aangetekende post aan de werknemer te versturen. Een andere mogelijkheid is om de werknemer de brief ’voor gezien‘ te laten ondertekenen en een kopie van deze brief in de administratie te bewaren. Daarmee kan de werkgever bewijzen dat u de werknemer tijdig in kennis heeft gesteld van de beëindiging.

Vergoeding
De wetgever heeft ook een sanctie in het leven geroepen, voor het geval dat werkgevers zich niet aan de aanzegplicht houden. Als de werkgever het einde van de arbeidsovereenkomst niet tijdig aankondigt, dan eindigt de arbeidsovereenkomst alsnog op de afgesproken datum. Maar – en nu komt het – dan moet hij de werknemer het loon betalen voor het aantal dagen dat hij de aanzegplicht heeft geschonden. Wordt het einde van de arbeidsovereenkomst een week te laat aangezegd, dan is de werkgever de werknemer dus een week salaris verschuldigd. Zegt de werkgever het einde van de arbeidsovereenkomst in het geheel niet aan, dan kan de werknemer aanspraak maken op een maandsalaris.

Ingangsdatum wetswijziging
De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2015. Nu doet de vraag zich voor of de aanzegtermijn ook van toepassing is op arbeidsovereenkomsten die in januari 2015 eindigen. De regering heeft een duidelijke overgangsregeling in het leven geroepen: de aanzegplicht geldt nog niet voor arbeidsovereenkomsten die vóór 1 februari 2015 eindigen. De aanzegplicht is daarmee van toepassing op alle tijdelijke contracten, met een duur die langer is dan zes maanden, die eindigen na 1 februari 2015.

Tot slot
Heeft u als werkgever of als werknemer te maken met een dergelijke situatie? Vraagt u zich af of en hoe u actie moet ondernemen? Neem dan vooral even vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtadvocaten, bereikbaar op het nummer 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    .

    Gerelateerde blogs

    Ontslag op staande voet terecht?

    8 maart 2024

    Ontslag op staande voet terecht?

    Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


    Lees meer ›
    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›