,

Vergissen is menselijk, maar vergismoord is gewoon moord

3 april 2017

Lidewij Calis is advocaat letselschade

De politie heeft dinsdagochtend 28 maart 2017 vijf mensen aangehouden in verband met de moord op de 31-jarige dj Djordy Latumahina. Er werd gesproken van een ‘vergismoord’. Wat betekent dat?

Dj Djordy werd op 8 oktober 2016 in een Amsterdamse parkeergarage doodgeschoten. Zijn vriendin raakte zwaargewond. Hun 2-jarige dochtertje zat in de auto. Zij bleef ongedeerd.

Politie en Justitie zijn ervan overtuigd dat het hier gaat om een ‘vergismoord’. Wat betekent dat nu? Een vergismoord? Is er dan geen moord gepleegd? Politie en justitie hebben sterk het vermoeden dat dj Djordy niet het beoogde doelwit was van de liquidatie. Vandaar de term ‘vergismoord’.

Moord of doodslag

Er is iemand om het leven gebracht. Is de term ‘vergismoord’ wel een juiste term? Is er sprake van moord? Of gaat het hier om doodslag? In het wetboek is vastgelegd wat het verschil is.
Moord is in ons wetboek van strafrecht geregeld in artikel 289. Als je opzettelijk en met voorbedachten rade een ander om het leven brengt, ben je schuldig aan moord.

Artikel 287 bepaalt wanneer er sprake is van doodslag. Beroof je iemand opzettelijk van het leven, dan ben je schuld aan doodslag.

Voorbedachten rade

Het verschil tussen moord en doodslag zit in de term ‘met voorbedachten rade’. Als je iemand ombrengt in een plotselinge opwelling, dan is er sprake van doodslag. Stel, je raakt betrokken in een gevecht in een bar en slaat iemand neer. Deze persoon komt te overlijden. Dan is dat doodslag. Jij hebt dit niet van te voren gepland.

Voorbedachten rade wijst op een moment van kalm overleg, van nadenken voorafgaand aan het uitvoeren. Bedenk jij van te voren hoe je iemand ombrengt en voer je het daarna uit, dan is er sprake van voorbedachten rade en dus van moord.

Verkeerde slachtoffer

Hoe zit het dan nu met de vergismoord op dj Djordy? Dj Djordy is doodgeschoten. De daders hadden een liquidatieplan. Er is dus sprake van voorbedachten rade. Alleen hebben zij een verkeerd slachtoffer uitgekozen. Dj Djordy en zijn vriendin leken op het beoogde doelwit en zijn vriendin.

Juridisch gezien is het dan toch moord. Er is sprake van voorbedachten rade. De moordenaar had de bedoeling/opzet om iemand om het leven te brengen. Het enkele feit dat hij de verkeerde persoon om het leven bracht, doet hieraan niets af: MOORD, dus.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De Hoge Raad noemt dit ‘error in persona’. De Hoge Raad heeft al lange tijd geleden uitgemaakt dat een verwisseling van personen niets uitmaakt, omdat ieder individu als gelijk wordt gezien (HR 19-11-1988, W5637).

Vergissen is menselijk, maar een vergismoord is en blijft gewoon een moord: levenslange gevangenisstraf of een gevangenisstraf van ten hoogste 30 jaar.


Lidewij Calis is advocaat letselschade en strafrecht. Zij behartigt de belangen van slachtoffers in strafzaken. Wanneer deze slachtoffers letselschade hebben, zet Lidewij Calis zich in om de schade te verhalen. Heeft u vragen over dit artikel, neem contact op met Lidewij Calis. Contactgegevens vindt u hier.

Meer publicaties van mr. L.E. Calis

Trap van een Fries: ‘Ik heb nog nooit zoveel pijn gehad’

Bij het trainen van een groot Fries paard, kreeg Marianne (*) een trap tegen haar knie. Marianne was na het ongeval vooral bezig met haar herstel, niet met het verhalen […]

Meer informatie arrow_forward

Actueel

Wet Arbeidsmarkt in Balans – de 5 belangrijkste wijzigingen op een rij

‘Gaat het arbeidsrecht nou weer veranderen?’ Gaat het arbeidsrecht nu weer veranderen? Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer. Het doel van het kabinet (‘meer flexibiliteit, meer vaste contracten’) […]

Meer informatie arrow_forward
Leugenachtig cv: reden voor ontslag, maar niet voor vernietiging van de arbeidsovereenkomst

Tijdens een sollicitatie wilt u natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Dus schrijft u een sterke brief, verzamelt u uitstekende referenties en tuigt u een mooi cv op. […]

Meer informatie arrow_forward
De landelijke staking streekvervoer is begonnen!

Door een landelijke stakingsdag bij het streekvervoer rijdt er vandaag beperkt openbaar vervoer. Aan de stakingsacties doen Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES mee. Ook regionale treinlijnen in Limburg en rond […]

Meer informatie arrow_forward
Onrechtmatige wetgeving: verjaring bij doorlopende schade

Op 4 mei 2018 heeft de Hoge Raad geoordeeld over de vraag of de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de schade die een persoon lijdt wegens de instandhouding van wetgeving, […]

Meer informatie arrow_forward
Minister komt met regeling voor compensatie van transitievergoedingen

Al jaren zorgt het voor problemen en kritiek: de loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte. Daarom kondigde de regering in 2016 maatregelen aan om bepaalde knelpunten voor werkgevers te verminderen. Hierover schreef ik […]

Meer informatie arrow_forward
Slaperig achter het stuur op vakantie – het belang van een schadeverzekering inzittenden (SVI)

Het is bijna vakantietijd. Bent u er al uit waar de reis naar toe gaat? En ook hoe u dit jaar gaat reizen: met de fiets, het vliegtuig of de […]

Meer informatie arrow_forward