Webinar Huur in Coronatijd | Effecten huurders en verhuurders bedrijfsvastgoed
21 december 2020Dit webinar gaat over Huur in Coronatijd. Wat gebeurde er in vogelvlucht na het afkondigen van de eerste lockdown? Hoe gingen verhuurders en huurders van bedrijfspanden (denk aan winkels, cafés, detailhandel) daarmee om? Wat konden ze doen? Hoe ging de vastgoedmarkt ermee om? Wat brengt de toekomst?
Advocaat bouw- en huurrecht Matthijs Mulder van Berntsen Mulder Advocaten praat er in dit webinar over met interviewer Bernie Putters.
Bekijk hier het webinar (duur: 16 minuten)
Onderwerpen
Aan de orde komen onder meer diverse rechterlijke uitspraken over het wel of niet betalen van huur. Huurders en verhuurders zetten ineens onredelijke stappen. Een grote keten als ICI Paris besloot geen huur te betalen, waarop een verhuurder het faillissement van de keten aanvroeg.
Steunakkoord
Vastgoedpartijen wilden al deze onrust op de vastgoedmarkt voorkomen en er kwam een steunakkoord. Partijen maakten afspraken over huurkorting, huurmatiging, huuruitstel.
Gebrek of onvoorziene omstandigheden
In de loop van het jaar ging het juridisch over de vraag of een pandemie een zogeheten ‘gebrek’ is, waardoor een huurder wordt belemmerd in zijn huurgenot. En is een pandemie een verhuurder aan te rekenen? Nee, zo werd daarna door de rechter bepaald. Een pandemie is een onvoorziene omstandigheid.
Contract ontbinden
Aan de orde komen ook de ROZ-contracten of ROZ-overeenkomsten van de Raad van Onroerende Zaken. Daarin stond dat een rechter een huurcontract kan ontbinden bij een onvoorziene omstandigheid. Uiteindelijk moesten huurders en verhuurders er in onderling overleg en in redelijkheid en billijkheid uit zien te komen.
Niet zomaar huurkorting
Verder spreekt Matthijs Mulder over het feit dat een bedrijf niet zomaar huurkorting kan krijgen. Er moet wel een goede financiële onderbouwing zijn. Zoals ook duidelijk werd in de rechterlijke uitspraak over het conflict tussen Vitesse en het Gelredome. Sommige bedrijven moesten wel dicht, maar draaiden als een tierelier. Een verzoek om huurkorting van dergelijke bedrijven werd door de rechter afgewezen. Dat geldt ook voor het verzoek van een hotel (We Hotel in Amsterdam) om huurkorting. Dat hotel zat in verbouwing en de rechter stelde dat de inkomstenderving al was geraamd. Dus geen korting.
Coronaclausule
Eind 2020 is de pandemie niet meer te zien als een onvoorziene omstandigheid. De pandemie is er en zal in de toekomst worden meegenomen in bijvoorbeeld ‘coronaclausules’. Huurders, verhuurders, opdrachtnemers en opdrachtgevers zullen zich gaan indekken. Het advies van Matthijs Mulder is: blijf praten, blijf in overleg.
Wie vragen heeft over de inhoud van dit webinar, kan uiteraard contact opnemen via tel. 0172 – 49 43 45. Of stuur een e-mail naar mr. M. Mulder.
Bekijk het webinar Huur in Coronatijd hier direct via YouTube.